"Корнелия Нинова ми каза - какво да направя, за да те компенсираме. Аз не искам компенсация, искам БСП да не е циркаджийска партия."

Това заяви бившият член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов в ефира на бТВ. Той коментира състоянието на партията си и ситуацията с "ЦУМ-гейт", след като проверка установи, че нямало нарушение при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев, уредена от Гергов.

Той обясни, че Нинова е дошла наскоро в Пловдив инкогнито, помолила е да не се разкрива срещата пред медиите и се е срещнала с областния съвет. Искала да го компенсира именно за премахването му от Изпълнителното бюро на партията, което стана при избухването на скандала. 

"Не беше лицеприятно това, което си говорихме", отбеляза Гергов. 

Според него Нинова е направила грешка, като не е търсила коалиция с ГЕРБ.

"Моята амбиция беше  коалиция с ГЕРБ и това  да го направим за хората, които гладуват. Не може да се отрече това, което прави Бойко Борисов. Той е носител на мира в момента в Европа. Пък и ГЕРБ си е една част от БСП", отбеляза той. "Ние нищо не можем да направим за нашите близо милион избиратели, тези хора ги подведохме заради лични амбиции - кой ще бъде премиер..."

Според него в такава коалиция трябвало трети човек да е премиер, но "не като Орешарски - там беше друго". И отбеляза, че сега екипът на БСП в парламента е много по-голям, но не толкова добър, както когато са били 40 души.

"В БСП се случват неща, които никога не са се случвали, и този цирк рано или късно ще свърши. Няма как да се променя партията по този начин. Само със смяната няма как да се случи. Не може да се зачертае паметта на партията. Ние сме лидерска партия, но от много лидери, не от един. Това, което се постара бързо Корнелия да направи, има успех, защото с Радев се получи. Но не можеш да зачертаеш Георги Пирински, Мишо Миков, Георги Гергов, Паскалев, Сергей Станишев, Узунов…", отбеляза Гергов. "Аз съм обиден, че така се постъпи с мене."

И заяви, че в момента в Изпълнителното бюро нещата не били наред:

"Това бюро е треторазрядно с тия дечурлига там. Не може БСП да се управлява от младежи, рано им е, трябва да извървят пътя."

Гергов каза още, че в момента някои от ключовите теми на БСП били за разсейване на вниманието - за ремонта на Бузлуджа или за промените в изборния закон заради референдума на Слави Трифонов.

"Ми да си я оправя Бойко Борисов, Менда Стоянова и други там бивши членове на БКП. Защо се занимаваме с неща, които отклоняват вниманието?", попита той.

Според него скандалът около разговора на Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ е бил убедително приключен.

"За мен от първия момент това е един сериозен, добре подготвен сценарий. Не успя да се компрометира главния прокурор. Тези атаки продължават срещу него. Ясно, че им пречи. На кого пречи  - не е ясно. Корнелия е права - страницата е затворена. По-важно е какво се случва оттук насетне."

А за бъдещето на лидерката на БСП отбеляза:

"Много председатели са дошли и са си отишли. И тя ще си отиде, но по-добре раншко, за да не станат още поразии."