Явно е, че Цветан Василев е купувал политическо влияние с парите от КТБ. Въпросът е кой му го продаваше в разследвания период 2008-2014 г. Според Наказателния кодекс и това е престъпление. Вижда се, че прокурорите са работили много. Но не многостранно и обективно.

Така лидерът на ДСБ и бивш депутат Атанас Атанасов обобщи ситуацията, след като прокуратурата внесе обвинителния акт за фалита на КТБ срещу собственика на трезора Цветан Василев и други лица. Документът е от 15 000 страници.

Атанасов заяви, че дори не иска да зачеква темата "къде е Делян Пеевски", защото е очевидно, че го няма. По думите му прокуратурата отдавна работи за своя пиар, а и в законодателството ни продължава да е пълно с наследство от социализма, заради което все още по текущи досъдебни производства информация може да дава само и единствено тя. 

 
Другата актуална тема около властта и прокуратурата - т.нар. Суджукгейт, лидерът на ДСБ нарече "класическо активно мероприятие за отклоняване на вниманието".

"Това беше пускане на кръв от собствените вени, за да не се задават други въпроси (например за КТБ - б.р.). Сотир Цацаров в желанието да помогне на приятеля си Бойко Борисов го простреля в коляното. Въпреки че случката бе разказана  пародийно. Защото тази история със суджуците е симптоматична как се прилага властта в ГЕРБ", заяви Атанасов.

Той призова всички, които са засегнати от този начин за злоупотреба с властта - "изнудване, притискане от местни феодали и велможи", да излязат и да говорят кой и как го прави.

Атанасов, подсетен покрай уволнения служител в АЕЦ "Козлодуй" заради натиск върху полицай, разказа как преди време е имало случай в Русе, но той не се е разчул. "Паяк" вдигнал колата на местен бизнесмен с първо име Красимир (политикът не се сети за фамилия - б.р.), защото бил паркирал в нарушение. Въпросният бизнесмен бил от близките до управляващите от ГЕРБ. Резултатът от случката с автомобила му, въпреки че е бил в нарушение, е уволнение на директора на общинската фирма, отговаряща за паркирането.

По думите на Атанасов предстои "бурна политическа есен", а и правителството, което още не е навършило 100 дни, произвежда предимно скандали. Според лидера на ДСБ един от големите скандали предстои - избор на парламентарна квота в новия Висш съдебен съвет.

"За Борисов и Цацаров е изключително важно да се избере следващ послушен Висш съдебен съвет. Защото той ще избира кой да е следващият Цацаров", обясни Атанасов. 

Той повтори и тезата си, че третият кабинет "Борисов" е успял да обедини антиподи - националистите и ДПС.

Атанасов разкритикува премиера Бойко Борисов и заради отношенията, които демонстрира с режима на Реджеп Ердоган в Турция. Поводът - информацията, че властите в южната ни съседка имат списък от 77 български граждани, които няма да бъдат допускани на територията на страната заради съмнения за връзки с терористични организации. По думите на Атанасов, който е и бивш шеф на Национална служба "Сигурност" (сега основна част от ДАНС - б.р.), информацията за "забранителни" списъци се върти периодично - предишния път бе заради засечена контрабанда на цигари от "Булгартабак" или заарди оръжие. Според лидера на ДСБ подобни новини от Турция са форма на напомняне, че властите у нас трябва да следват "приведена" политика, защото турските служби може да знаят неща, заради които имало от какво управлаващите у нас да се притесняват.