Русия е засилила военното си присъствие по границата с Украйна, предаде Нюз.ру, като цитира армейския генерален щаб в Киев.

Москва е разположила три мотострелкови дивизии, които в случай на необходимост да предприемат бързо настъпление. Доказателство за това било въоръжението им.

Още повече че през януари руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че оглавяваното от него ведомство ще продължи да укрепва контингента в Южния военен окръг заради ситуацията в Югоизточна Украйна и заплахата от международни терористични организации.

През миналата седмица пък проруското ръководство на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) обяви създаването на държава Малорусия на мястото на Украйна с нова столица Донецк.

В Кремъл побързаха да се разграничат от инициативата, като обявиха, че тя е единствено на лидерите на ДНР. Разграничи се и ръководството на Луганската народна република (ЛНР). Въпреки това в Киев са сериозно разтревожени.

Москва вербува руснаци сред военните в Украйна и Балтика

Русия се е възползвала от лоялността към нея на редица украински военни командири в Крим при анексирането на полуострова през 2014 г. Това пише Ройтерс в материал, изготвен след разговори с военни от двете страни на конфликта. Лоялността е въпрос, който особено тревожи НАТО, когато става дума за балтийските републики от бившия СССР.

Като пример Ройтерс изтъква кариерата на Сергей Елисеев - първи зам. командващ флота на Украйна, по-голямата част от който тогава е базирана в Крим. Самият Елисеев е роден в Русия. Той започва службата си в армията по времето на СССР и е изпратен в съветска Украйна.

Когато руски войници без опознавателни знаци, известни като "зелени човечета" и "учтиви хора", влизат в Крим преди три години, Елисеев незабавно подава оставка от поста си, въпреки че при обявяването на украинската независимост се е заклел във вярност на новата държава. И малко след анексирането на полуострова е назначен за зам.-шеф на руския Балтийски флот.

Като Елисеев постъпили и много други висши военни. Русия не срещнала никаква съпротива.

Сега Москва се опитва да вербува за шпиони етнически руснаци от армиите на балтийските държави, заявява пред Ройтерс източник от НАТО. Тези хора ще бъдат използвани в случай на евентуален конфликт със Запада.