Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще наложи вето върху спорните закони за Върховния съд и Националния съвет по правосъдието, приети от депутатите, които позволяват на парламента да контролира съдебната система, предаде Ройтерс.

"Като президент не смятам, че този закон ще увеличи доверието в правосъдието", казва Дуда, издигнат от управляващата партия "Право и справедливост", в официално изявление.

Приемането на законопроектите предизвика масови протести в Полша. В събота повече от 50 000 души се събраха в столицата Варшава, за да изразят недоволството си от законите, които на практика поставят съдебната система под политическа зависимост. В протестите в Гданск се включи носителят на нобелова награда за мир Лех Валенса - символ на победата над комунизма в Полша.

Трите законопроекта за реформиране на съдебната система обаче са приети от парламена въпреки демонстрациите. Преди да влязат в сила, се изисква одобрението им от президента.

"Реших да върна законопроекта обратно в Сейма (долната камара на парламента - б.ред.), което значи, че ще наложа вето на законопроекта за Върховния съд, както и на този за Националния съвет по правосъдието."

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната. Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро ще бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии ще бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.

Депутатите трябва да предложат нови законопроекти, които да получат одобрението на президента. Парламентът може да гласува отмяна на ветото, но за това се изисква мнозинство от 60%, което управляващата партия "Право и справедливост" няма.

Полша беше заплашена от най-тежките санкции от страна на ЕС  заради реформите - ограничаване на членските й права в Съюза. Според член 7 на Лисабонския договор членските права на държава от ЕС могат да бъдат ограничени, ако в нея съществува системна заплаха за основополагащи принципи на съюза, какъвто е върховенството на закона.

Във вторник Дуда коментира, че би подкрепил реформата, ако законът, даващ контрол на парламента върху Националният съвет по правосъдието, бъде отменен. Той предложи членовете на Съвета да бъдат избирани с мнозинство от три пети, а не с обикновено, както предлага партията му.

"Съдебната власт е сложна тема. Трябва да бъде реформирана, но мъдро", коментира той миналата седмица, цитиран от "Гардиън".