Учените от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) отпечатаха на 3D принтер сърце от силикон. То е точно толкова меко, колкото истинското човешко сърце и има същата способност да тупти, но за съжаление не за дълго, пише на сайта на института.

При създаването на силиконовия орган швейцарските учени са се стремили той максимално да наподобява човешко сърце – и по форма, и по размер.

Съществуващите в момента апарати от типа „изкуствено сърце“ имат множество недостатъци. Механичните им части лесно се чупят, а и устройствата бързо се амортизират за разлика от истинското сърце.

Учените смятат, че създаването на изкуствен орган, който максимално прилича на естествения, е необходимост. Около 26 млн. души в целия свят страдат от сърдечна недостатъчност  и голяма част от тях умират заради липсата на достатъчно донори. Съществуващите апаратури често помагат на пациентите да доживеят до трансплантация, но това съвсем не се случва винаги.

„Новото силиконово сърце тежи 390 грама и има обем от 679 см³. Става въпрос за силиконов моноблок със сложна вътрешна структура“, обяснява авторът на модела Никълъс Корс.

Изкуственото сърце има дясна и лява камера, каквито има и истинският човешки орган, но те не са разделени от преграда, а от допълнителна камера. Под натиск тя се пълни с въздух, след това го изпуска и така помага за преминаването на течността между камерите, т.е. допълнителната камера работи като мускулите, които се съкращават в човешкото сърце.

 

 

Разбира се, рано е да се говори за трансплантация на силиконовия вариант – засега той успява да бие около 3000 пъти, което се равнява на 30-45 минути живот. След това материалите, от които е направено сърцето, не успяват да издържат натоварването. Но учените въобще не са си поставяли и такава цел. Основната им задача е била да докажат принципно, че е възможно създаването на подобно устройство и да започнат разработването на ново направление в областта на изкуствените органи.

Сега вероятно ще се търси създаването на по-издръжлив материал, подобен на силикона, който може да се справи с продължителното натоварване, което изпитват мускулите на истинското човешко сърце.