Джаред Къшнър - зет и старши съветник на американския президент Доналд Тръмп, заяви, че не е влязъл в сговор с Русия, нито е търсил контакти с Москва през миналата година, предаде Си Ен Ен.

Той разпространи писмено изявление от 11 страници, адресирано до комисиите по разузнаването към Сената и Конгреса. Направи го часове преди да започне да свидетелства при закрити врати в Сената.

"Не съм заговорничил, нито знам някой друг от щаба (на Тръмп - б.р.) да е заговорничил с което и да било чуждо правителство", заявява Къшнър.

"Не съм имал неуместни контакти. Не съм разчитал на руски фондове за финансиране на моите бизнес дейности в частния сектор", пише още той.

Къшнър твърди, че е имал "може би 4 контакта с руски представители" по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г. и в преходния период между победата на Тръмп и встъпването му в длъжност.

Показанията на Къшнър трябва да хвърлят светлина по въпроса дали Русия наистина е повлияла на президентските избори в САЩ. Днес зетят на Тръмп ще говори пред сенатската Комисия по разузнаването, а утре - пред същата комисия, но на Конгреса.

В сряда и четвъртък ще бъдат разпитани Доналд Тръмп-младши - един от синовете на Тръмп, и Пол Манафорт - шефът на предизборната му кампания.

Към президента постоянно валят обвинения, че хора от щаба му са работили с Русия. Разузнавателните агенции на САЩ твърдят, че има намеса на Кремъл в изборите. Президентът отрича обвиненията.

Джаред Къшнър заявява, че се е срещал два пъти с руския посланик Сергей Кисляк и по веднъж с шефа на руска държавна банка и руска юристка. Той обаче отрича информация на Ройтерс, че на два пъти между април и ноември 2016 г. е говорил по телефона с Кисляк. 

Най-интересната и за следователите, и за комисиите е срещата на 16 юни 2016 г. в кулата "Тръмп" в Ню Йорк с руската адвокатка Наталия Веселницкая. Тя била уредена от Доналд Тръмп-младши, който получил уверенията, че юристката ще му даде компромат срещу Хилъри Клинтън.

Къшнър разкрива някои неизвестни досега подробности за тази среща.

Той твърди, че по време на срещата написал имейл до своя помощник с молба да му звънне на мобилния телефон. Зетят на Тръмп се оправдал, че търсел повод да излезе от срещата.

Джаред Къшнър дава подробности и за неправилно попълнения формуляр, чрез който да получи достъп до класифицирана информация. В първоначалния вариант той не разкрил контакти с чужденци. Къшнър твърди, че грешката станала при обмяна на информация между офиса му в Ню Йорк и помощника му във Вашингтон.