Европейската комисия остана резервирана днес към ветото на президента на Полша Анджей Дуда върху два спорни закона за съдебни реформи, които можеха да изправят страната пред процедура за ограничаване на членските й права в ЕС.

По време на редовния си обеден брифинг в Брюксел говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отклони всички запитвания на репортери дали тя намира ветото за положителна стъпка и дали то би променило намерението й да поиска от държавите-членки да започнат срещу Полша процедура по член 7 от Лисабонския договор. Тя може да доведе до лишаването на Варшава от право на глас в законодателния Съвет на министрите.

"Всички текущи развития ще бъдат разтгледани глобално от Колегиума (на комисарите) в сряда", каза Схинас.

Миналата седмица първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс предупреди управляващите консерватори от партията "Право и справедливост", че с отказа си за диалог по дискусионното законодателство не му оставят друга възможност освен да потърси квалифицирано мнозинство от четири пети от гласовета на държавите-членки, за да открие процедура по член 7 срещу Полша.

Той припомни, че полското правителство досега е отказало да разговаря с него и отправи последен апел за това. 

"От миналата сряда сме направили предложение  за структуриран диалог, на което не беше отговорено", отбеляза Схинас. Той не беше ясен дали Комисията все още има намерение да разговаря с полското правителство.

Очаква се комисарите да разгледат отделно предложения за процедури за нарушение на европейското право заради всеки от полските закони, които Тимерманс ще им представи също в сряда. Той предупреди, че решенията в Брюксел ще зависят от развитията във Варшава.

Дуда днес върна законите за Националния съвет на правосъдието и за Върховния съд в Сейма, долната камара на полския парламент, за преразглеждане, след като дни наред десетки хиляди поляци протестираха срещу тях.

Опозицията в страната и европейските институции твърдят, че те ще поставят правосъдието под контрола на "Право и справедливост", защото отнемат от магистратите и дават на управляващото мнозинство правото изцяло да определя кой ще седи в ръководния орган на полското правосъдие (аналог на българския Висш съдебен съвет) и да посочва върховните съдии на мястото на сегашните, чийто мандати се прекратяват предсрочно.

Тимерманс каза миналата сряда, че се надява да получи мнозинство в Съвета достатъчно, за да започне процедурата по член 7. На втория си, решаващ етап обаче тя изисква единодушие от държавните и правителствените ръководители на останалите 27 страни-членки и съгласието на Европейския парламент.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който подобно на лидера на "Право и справедливост" Ярослав Качински е в обтегнати отношения с Комисията, заяви в телевизионно интервю миналата събота, че е готов да "използва всички правни възможности" да подкрепи Полша срещу "инквизицията" от Брюксел.