Шефът на преговорите за разширяване на Европейския съюз предупреди днес Турция, че рискува икономическите си интереси, ако продължи по линията на конфронтация с Европа и големите й държави по спорни въпроси, като например върховенството на закона.

"Не бива да се пренебрегва въздействието на дебата върху ситуацията в Турция", каза  на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан. "Тя вреди по някакъв начин на турското общество, на турската икономика". 

Коментарът му идва преди висши преставители на ЕС и Турция да се срещнат утре в поредната сесия от редовния им "диалог на високо равнище" и три дни след като германският външен министър Зигмар Габриел остро критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради арестите на шестима правозащитници, един от които - германски гражданин.

Външното министерство в Берлин посъветва германците да избягват Турция като туристическа дестинация заради опасността да бъдат произволно арестувани, а Габриел заяви, че ще поиска ЕС да спре финансова помощ за страната.

Европейският парламент и отделни държави от ЕС, между които страната на Хаан, Австрия, вече неколкократно призовават ЕС да прекъсне преговорите за членство, които Турция води с него от 2005 година насам със символичен напредък.

Германия и Франция отклоняваха тези призиви заради важността на Турция като търговски партньор, съюзник в НАТО и преграда пред нелегалната миграция към Европа. Решенията в процеса на разширяване на ЕС изискват единодушие от всичките му 28 държави.

Междувременно обаче напрежението между Берлин и Анкара растеше заради турски обвинения, че Германия укрива терористи и заради отказа на германските власти да позволят на Ерзоган и министрите му да провеждат митинги сред турската диаспора в страната. Според различни оценки тя е между 2 милиона и 4 милиона души, като по-голямото число включва германските граждани, един от чиито родители е от турски произход. 

Хаан посочи, че в момента е средата на туристическия сезон и влошаването на отношенията с ЕС не би се отразило добре на притока на европейски туристи в Турция, важен сектор в нейната икономика.

"Същото се отнася и за инвестициите в страната, ако положението продължава да е много нестабилно, много неясно, много крехко", каза комисарят. "Ако има силен интерес да се подобри положението, човек трябва да разбере какви са коренните причини за всичко това".

Ердоган стана особено предизвикателен в реториката си към ЕС след неуспешния опит за военен преврат срещу него на 15 юли 2016 г. ЕС осъди провалилия се пуч и изрази подкрепа за конституционна избраната власт, но после продължително и остро я критикува заради репресиите срещу стотици хиляди турци, които тя заподозря като свои врагове.

Според комисаря  му утрешната среща дава възможност на ЕС и Турция да обсъдят тези проблеми, което да доведе, "ако не до разбиране, то поне до правилна реакция от турските власти в техен собствен интерес".

ЕС ще бъде представен от върховната си представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини и от Хаан, а Турция - от външния си министър Мевлют Чавушоглу и министъра по европейките въпроси и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик.

ЕС ще иска да продължи сътрудничеството си с Турция в области като енергетиката, миграцията, борбата с тероризма, каза Хаан. Комисията очаква да се запази разликата в позициите по върховенството на закона, по-конкретно - по реформите в турското правосъдие и стандартите прилагани в него, добави той.

"Страната се отдалечава от европейските ценности", каза еврокомисарят.

Той определи като "доста тревожно това, което се случва с медиите и журналистите в страната", позовавайки се на започнал днес съдебен процес срещу 17 водещи журналисти по обвинения в тероризъм.

"Мога само да призова турските власти да спазват свободата на изразяването, т.е. да позволят на всеки да изрази мнението си и да му се чуе гласът", каза Хаан.

Миналия декември държавите-членки отказаха да замразят присъединителните преговори с Турция, но решиха да не отварят нови в глави в тях.

Турция продължава да очаква безвизов режим от ЕС, но още не изпълнява всички 72 условия за това.

Тя приютява 3 милиона бежанци, главно от Сирия и Ирак, и получава финансова помощ на обща стойност 3 милиарда евро от ЕС, за да ги издържа срещу ангажимента да не ги пуска да продължат пътя си към Европа.

Тази помощ е отделно от 4,2 милиарда евро, които ЕС е отделил за за близо 80-милионната страна-кандидатка по предприсъединителните си програми през периода 2014-2020 г., каза Хаан. От тези средства досега ефективно са изплатени 190 милиона евро, посочи той.

За близо 12 години преговори Турция е отворила 17 от общо 35 преговорни глави и е затворила една. Преговорите бяха подновени през 2013 г. след близо тригодишно прекъсване.