Ryanair може да намали цените на самолетните билети с до 9% заради засилващата се конкуренция между нискотарифните авиокомпании. Изявлението на най-големия превозвач в Европа по брой на пътниците дойде след подобни изказвания на представители на конкурентите му, съобщава Би Би Си

От Ryanair заявиха, че се очаква тарифите да спаднат с 5% до края на септември и с още 8% до края на март 2018 г.

"Очакваме ценовата среда да остане силно конкурентна", казва в изявление изпълнителният директор на компанията Майкъл О'Лейри.

Служители на авиокомпанията предупредиха и за очакваните проблеми с полетите между Европа и Великобритания, ако при преговорите за излизане на страната от ЕС не се договори споразумение за въздушното пространство. Базираният в Ирландия превозвач обяви, че може да прекъсне някои от полетите си, ако не бъде постигнана сделка.

"Имаме нужда от яснота, за да можем да планираме разписанията си за 2019 г.", коментира финансовият директор Нийл Сорахан пред Би Би Си.

Изявлението на Ryanair идва, след като компанията отчете 13% ръст в приходите си до 1.68 милиарда евро за тримесечието до 30 юни. 

Средните цени на билетите за тримесечието са нараснали с 1% до 40.3 евро, но компанията отдава това на пътуването покрай Великден, когато се отбелязва връх в броя на почиващите.