Повече от 4 часа продължи заседанието на комисията "НДК-гейт", на което този път депутатите изслушаха бившите председатели на съвета на директорите на дружеството, настоящото му ръководство и вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет Деница Златева. Ето какво се разбра от дългото заседание извън традиционните заяждания между ГЕРБ и БСП на тема "чий е Боршош":

Около 3,5 милиона лева от 17-те милиона, отпуснати от Министерския съвет целево за ремонт на НДК заради българското председателство на Съвета на ЕС, са били похарчени "за други дейности". Това стана ясно от думите на новия изпълнителен директор на дружеството Атанас Митев. Самият Боршош вече е с повдигнато от прокуратурата обвинение, част от което е именно харчене на целеви средства в разрез със закона.

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош отказа да се яви пред комисията малко преди началото на заседанието й. В писмо обаче той отхвърля обвиненията. Депутатите - и управяващи, и опозиция, единодушно решиха да не вземат писмото му под внимание.

Сигналът срещу Боршош в ДАНС пък бил пратен от бивш служител на НДК, обвинен в злоупотреба със служебно положение, става ясно от документа с автор - обвинения бивш директор на НДК. В него се твърди още, че е щял да наруши законите, ако е изпълнявал искания на принципала - тогава министерството по европредседателството. Става дума за времето, в което дружеството е под шапката на министър Лиляна Павлова, тъй като преди това такова министерство нямаше.

Вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева, която бе принципал на НДК, е оставила Боршош на поста изпълнителен директор, за да "има приемственост" и да няма сътресения в подготовката на председателството, чиято подготовка и без това се е забавила. Тя потвърди, че годишният финансов отчет на НДК за 2016 г. е бил одобрен от нея, но припомни, че т.нар. освобождаване от финансова отговорност на ръководството на дружеството по никакъв начин не значи освобождаване от наказателна или административна отговорност, ако някой от членовете на това ръководство е извършил закононарушения. 

Съветът на директорите на НДК, в който Боршош (както и всеки друг изпълнителен директор - б.р.) е пръв сред равни, по времето на служебния кабинет не е взимал решение за подписване на Годишния финансов отчет на дружеството "НДК-Конгресен център" АД. Финансовият отчет е бил подписан от Златева и е публикуван в Търговския регистър. Златева вече не бе в комисията, когато председателят на съвета на директорите по нейно време Марио Атанасов съобщи това. И въпросът истински ли е документът, публикуван в Търговския регистър, остана да виси в пространството.

Двама бивши председатели на съвета на директорите на НДК - Валентин Кръстев (по време на кабинета "Борисов 2") и Марио Анастасов (при служебното правителство) твърдят, че съветът е можел по закон, но не е вземал решение за отстраняване на Боршош от поста "изпълнителен директор", защото това би значело или те да бъдат премахнати от постовете им (според първия), или да бъдат обвинени в "саботиране" на председателството (според втория).

Кръстев даде пример как в момента, в който по-предишен принципал - министър Вежди Рашидов, е поискал проверки и действия относно Боршош, управлението на НДК веднага му бе отнето. Анастасов пък заяви, че Боршош е бил "оставил всички с впечатлението, че организацията на председателството на ЕС зависи изцяло от него", а когато го махали от съвета на директорите на НДК, "Боршош стоял на спикърфон" и си контактувал директно с правителството. Анастасов заяви в прав текст, че НДК се е управлявало "еднолично".

Той бе сменен от съвета на директорите с идването на министър Лиляна Павлова.

Така и не се разбра от обясненията на бившите ръководители на НДК защо Боршош не е предоставял документи на принципалите на НДК - различни в различно време. Твърдеше се, че е имало приети бизнес и инвестиционен план на дружеството, въпреки че при изслушването на Томислав Дончев и Лиляна Павлова те твърдяха тъкмо обратното. 

 
В крайна сметка комисията се очаква утре да проведе последното си заседание. Председателката й от ГЕРБ Дияна Йорданова обяви, че вече има и предварителен "междинен" проект за доклад. Той ще бъде обсъден утре. Не се прие предложението на опозицията срокът за работа на комисията да се удължи, за да се получи и резултатът от проверката на Инспектората на Министерския съвет, разпоредена с подпис от премиера Бойко Борисов през юни. ГЕРБ отказаха Борисов да бъде поканен на изслушване, за да го питат защо след среща с Боршош сам съобщи, че директорът на НДК се връща на поста си въпреки уволнението от Лиляна Павлова.
 
Настоящият председател на съвета на директорите Борислав Велков отговори уклончиво на въпрос дали Боршош все пак е бил уволнен или възстановен и как точно - с какви актове се е случило това. Въпросът бе от депутата от левицата Жельо Бойчев именно заради странните движения - Лиляна Павлова уволнява Боршош, след среща с Бойко Борисов се обявява, че той е върнат на поста, а ден по-късно излиза новината, че сам се е оттеглил, "докато текат проверките". Отговорът на Велков на това - лаконичното обяснение, че всичко било по правилата.
 
Очаква се в утрешния доклад на комисията да се запише, че Сметната палата трябва да направи одит на дружеството.