Оня ден писах статия за разпадащия се пред очите ни ред и за това, че по публичните места пак примати млатят хора, дори пред „чужденци”. Изобщо не им пука, защото отново всичко е позволено и законът е – силата на силния; а слабите да си страдат там...

Преди още да излезе тази статия, в Созопол мутри вилняха из бар, въоръжени с мачете и електрошокови палки. Не се минаха и 24 часа след публикуването на статията и насред София мутри смляха от бой две нотариуски.

Какво, чудя се, ще разберем след още един час? След още едно денонощие? След три?

Ще разберем следното. Не само бият - ще се опитват и да убиват. Как, да цитирам генерал Корнуолис, загубил войната за Америка срещу Вашингтон, стигнахме дотук?

How did we come to this?

Сещам се за глупавата теория, развивана от разни колеги – предимно от социологическата вяра – че през последните години у нас мутрите били станали „бели якички”. В тази теза се съдържа откровена пропаганда и крещяща липса на онова, което Кант нарича първи категорически императив (за по-кратко – морал). Защото тук разказът е следният: имало едно време едни мутри, дето рязали уши, чупели ребра и скубали пари от хората. После тия мутри улегнали и разбрали, че е по-ОК да не си вземат парите пряко и с гола сила – а опосредствано, чрез фирми, нагласени обществени поръчки, усвояване на еврофондове и пр. Което било, разбирате ли, несъмнен напредък, защото нямало вече пребити хора да лежат в кърви по улиците и ресторантите...

Е – пак има пребити хора. Мутрите махнаха белите якички. Защо?

Поставете се на мястото на мутрата. Защо, по дяволите, да правиш фирма, да завъждаш счетоводство, да се пъхаш в костюм за бизнес срещи, да си переш ризите редовно, та да са им бели якичките; пък после да нагласяш обществени поръчки и да обещаваш проценти за спечелването на европейски пари – след като може да избегнеш тези сложнотии, като просто млатиш и вземаш? Стига, разбира се, да можеш да правиш това безнаказано.

Точно тази безнаказаност се върна с кабинет „Борисов 3”, някак внезапно и изневиделица. И мутрите пак си станаха мутри.

Защото, за да имат стимул да се правят на „фирмаджии” и да се натоварят с всички тия сложнотии със счетоводството и костюмите, те трябва да бъдат притиснати от по-голяма сила – от държавата. В този и само в този случай стискат зъби и започват да се правят на предприемачи.

Когато отпадне по-голямата сила – т.е. натискът от държавата, отпада и стимулът мутрата да потъва в сложнотии, вместо да си взема директно.

Сигурен съм, че известен южночерноморски насилник има и фирми, и костюми, и счетоводители. Ама отново му е по-лесно да действа директно. Затова оня ден е събирал дан по плажовете, обграден от въоръжени лица – и изобщо без да се впечатлява колко чужди туристи го гледат и какво ще кажат за тия плажове в своите страни, като се върнат...

Мутрите се върнаха, защото те с кожата си разчитат съвършено правилно сигналите от върховете на властта, когато сигналите са: „Пак може. Действайте!” Мутрите много добре знаят например, че върховете на правоналагащите органи и върховете на организираната престъпност са един и същ кръг хора. И когато върховете на въпросните органи започнат да тероризират съдии като Лозан Панов, сигналът към биячите е ясен: Каквото и да стане, прокурорите ще ме пазят мен, мутрата, от разни там съдии. Прокурорите са силата; съдиите са слаби еврогейове.

Когато мутри с маски на лицата в нарушение на току-що гласувания закон против закриването на лицевите части застанаха посред бял ден пред Съдебната палата и предлагаха на Лозан Панов окървавени глави на животни – тогава ние, жълтопаветниците, алегоризирахме работата: Ах, намеци; ах, препратка към конската глава в „Кръстникът”. А мутрите разбраха нещата едно към едно: вече ни е позволено, отново, да разкървавяваме глави.

Когато всеки, който се опъне на мафията, се оказва клиент на Цацаров – и когато най-видният мафиотски главатар е публично защитаван от властта в лицето на Менда Стоянова, ние отново отиваме към анализи, алегории и метафори. А мутрите, тъй като мислят просто и директно, разбират посланието на властта съвършено ясно: Всеки, който е срещу мафията/властта, ще бъде унищожен от мафията/властта. А всеки, който е свързан с мафията, дори на най-долното махленско ниво – него властта/мафията ще го пази.

Проспахме месеците, в които властта съвсем нагледно, релефно и без всякакви заобикалки съобщаваше на мутрите:

„Момчета, ние сме с вас. Вече няма нужда да се правите на „бели якички". Вие бийте – ние ще ви пазим. Защото сте от наш’те...”

И започнаха да бият. По-старите свалиха костюмите, сложиха анцузите и пак запретнаха ръкавите. По-младите изобщо не виждат причина да си купуват костюми и да наемат счетоводители. Каквото им трябва – могат да си го вземат директно, с бой.

През последното денонощие отново се разигра случка, която пуска съвършено ясни послания към мутрите, докато ние дебатираме закони и алинеи. Според вицепремиера Симеонов и кмета на Царево Лапчев най-големият проблем на Черноморието е рибарският клуб на Васко Паяка в Резово. Тръгват да го бутат.

Защо не бутнат сарая на Доган в Отманли, има-няма 45 километра по-северно? Защо не разбутат десетките незаконни плажове, вилни селища и хотели? Защо не възстановят плажа на къмпинг "Юг", както си беше, т.е. без всички незаконни постройки, вкл. хотела – след като само преди две години правителството - пак на Борисов - ги обяви за незаконни и подлежащи на събаряне?

Ясно е защо. Защото Васко Паяка не е мутра – не е от техните. Всички гореописани истински нарушители – е, те са мутри. Те са приятели на властта. Те са, да си го кажем директно, на власт.

Мутрите гледат. Мутрите анализират. И мутрите разбират: на власт сме. Да бием...

Не протестирате, уважаеми читатели, защото битите и убиваните сами са си виновни, а пък Бойко Борисов ни пази от комунистите? Не протестирайте. Утре ще дойде редът на вашите жени и дъщери. Защото онова, на което руснаците викат „беспредел” (а точно руснаците много рабират от тия неща) – когато това се отприщи, то не остава в ограничени рамки. Всички са цел. И всички са жертви.

Освен, разбира се, властта и нейните мутри. Или, казано по-точно: мутрите и тяхната власт.

Приятно прекарване по курортите на Отечеството.

...

Коментарът е написан специално за Клуб Z.