Eвентуални нови американски санкции срещу Русия могат да засегнат енергийни интереси на България.

Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван днес, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес.

Между тях са разработването на азербайджанското газово находище Шах Дениз и подводният газопровод "Син поток" между Русия и Турция.

Шах Дениз-2 трябва да доставя по 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от догодина за т.нар. Южен газов коридор на ЕС, който минава през Турция, Гърция и Адриатическо море до Италия.

Отклоняването на бившия "Южен поток" към Турция в края на 2014 година има за цел всъщност да се увеличи капацитетът на съществуващия "Син поток".

Българското правителство заяви амбиции да се присъедини и към двата проекта, като строежът на газовата връзка към Южния газов коридор между Стара Загора и гръцкия град Комотини трябва да започне в началото на 2018 година. България очаква от нея доставката на 1 милиард кубически метра газ годишно, които се равняват на една трета от годишното й потребление.

Вчера Комисията обяви, че е готова на ответни мерки срещу евентуалните американски санкции, ако те застрашат европейски икономически интереси. Неин говорител каза, че в момента ЕС преговаря с партньорите си от САЩ това да бъде избегнато.

Републикаците и демократите в Конгреса вече са постигнали съгласие по законопроекта за санкциите, които са насочени срещу руските сектори на енергетиката, металургията, мините, транспорта, банките и позволяват на президента Доналд Тръмп да налага по свое усмотрение санкции на всички компании, които правят бизнес с тях, включително и европейските.

Сред другите проекти, които евентуалните санкции могат да засегнат, са преките подводни газопроводи между Русия и Германия в Балтийско море "Северен поток" 1 и 2, от които вторият е още само в проект.