Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг 'BBB-/ВВВ' на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на 'F3', както и таванът за страната на 'ВВВ+'. Това е второто за тази година потвърждение на рейтинга на страната от агенцията след оценката през януари, припомня ведомството.

Преди дни агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи рейтинта на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Като причина за ревизията това агенцията посочи нестабилната политическа ситуация.

Според "Фич" факторите, които заедно или поотделно биха могли да доведат до повишение на кредитния рейтинг, включват въвеждането на ключови структурни реформи, които ще доведат до по-висок икономически растеж и по-нататъшното значително понижаване на външната задлъжнялост на страната.

Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната, или със събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга - евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор. 

В коментарите си агенцията твърди, че банковата паника през миналите седмици не крие риск за цялата банкова система и не представлява опасност за валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви. Банковият сектор е с добри средни показатели за капиталова адекватност, ликвидност и печалба, а необслужваните кредити вече не нарастват, отбелязват от "Фич".