Намирам "топ-приоритета" Западни Балкани и хиперактивната подкрепа за режима на Вучич за доста опасни.

Разбирам желанието на Борисов да се прави на топ дипломат и "геополитик", както и суетата да представи лишеното от всякакви идеи българско председателство като епохално събитие.

Българският интерес обаче е различен от мечтите на Бойко. Той е просто Македония да бъде разделена от Сърбия и особено от съмнителното понятие "Западни Балкани" и да върви по собствен, ускорен път към НАТО и ЕС. Причините са много: 

- Сърбия не е и не се очертава да бъде геополитически съюзник. Да не говорим, че никога не е била...

- Режимът на Вучич е сравним с този на Груевски и безкрайно далеч от реална демокрация, медийна свобода и върховенство на правото. Евентуална подкрепа на ЕНП (където неговите "прогресисти" са почти приети) ще има същите опасни последици;

- "Западни Балкани" включва образувания със съмнителна държавност като Косово и Босна и Херцеговина, едната с проблеми с международното признание, другата - с вътрешното единство, да не говорим за корупцията и мафията;

- Интеграцията на "Западните Балкани" минава през решаване на Косовския ребус и казуса с Република Сръбска в Босна - към момента невъзможно.

Надявам се Борисов и Захариева спешно да прочетат по няколко книги и да осъзнаят, че амбициите им са твърде далеч от реалността. И да се върнат към реалистичната, но много сложна национална свръхзадача - интеграция на Македония като независима, но приятелска държава. Което изисква преговори в Скопие, Тирана и Атина, а не в Белград, Сараево и Прищина.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.