Русия въоръжава талибаните в Афганистан, твърдят членове на бунтовнически групировки във видеоклипове, получени от Си Ен Ен.

Това потвърждава обвиненията, отправени от американски и афганистански държавни служители към Москва по-рано тази година, че снабдява с оръжие ислямистите.

През април американски генерали за пръв път изразиха съмнения, че руските власти въоръжават талибаните, но не бяха разпространени доказателства за това. Сега бунтовниците твърдят, че на видеоклиповете, предоставени на Си Ен Ен, се виждат автомати "Калашников", снайпери и тежки картечници. Според експерти обаче по оръжията няма знаци, доказващи произхода им.

Бунтовническите групировки твърдят, че притежаваните от тях оръжия са предоставени от Русия.

В единия клип бунтовниците казват, че са се сдобили с оръжията след като са победили друга талибанска група. В другия става ясно, че бунтовниците са получили оръжията безплатно през границата с Таджикистан, отново от руснаците.

"Тези оръжия са дадени на бойците на Мулла Хаибатулла (лидер на друга талибанска група - б. ред.) от руснаците през Иран, - казва в първото видео помощник на лидера на талибанска групировка. - Руснаците им дават дават тези оръжия, за да се борят с "Даеш", но те ги използват и срещу нас."

"Тези пистолети ни ги донесоха наскоро. Направени са в Русия и са много добри", казва бунтовник във второто видео. Той твърди, че не е платил за оръжията, получени през границата с Таджикистан.

Москва категорично отрича да е замесена в търговия с оръжие с талибаните. От руското външно министерство отказват коментар по клиповете, но преди са заявявали, че твърденията за въоръжаване на талибаните са изфабрикувани, за да се прикрие провалът на САЩ в Афганистан. Единствената цел на Русия в разговорите с бунтовниците в Афганистан е да посредничи за мирни преговори, са изтъквали още от МВнР в Москва.

"Въпросът за контактите на талибаните с Русия наистина ни тревожи", коментира говорителят на афганистанското правителство.

Оръжейни експерти от Small Arms Survey, които са изучили клиповете, коментират, че оръжията в тях са често срещани и не са модерни и би било трудно да се свържат директно с Русия, защото по тях липсва маркировка:

"Оръжията, изглежда, нямат маркировка на производителя там, където очакваме", коментира Бенджамин Кинг от Small Arms Survey.

Той изтъква, че и на други места има информация за премахната маркировка от оръжията и това не е характерно само за Афганистан.