Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира проблемите в тристранния диалог между работодатели, синдикати и правителство заради идеята за отпадане на клaса за прослужено време. Според Нинова този диалог е взривен. Тя напомни, че вицепремиерът Валери Симеонов и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова са заели страната на работодателите за отпадането на класа, докато премиерът Бойко Борисов подкрепя синдикатите за обратното.

"За нас е непонятно как вече те ще седнат на една маса и ще вземат отговорни решения. Абсолютно неприемливо е за нас да се определя правото на свободно сдружаване на работещите хора като вредно за държавата и за икономиката. Това е посегателство върху основно право на работещите хора", заяви Нинова.

БСП не приема определението, че работещите хора у нас са "търтеи", което бе използвано от някои представители на работодателски организации.

"Миньорите от Бобов дол, които си чакат заплатите неопределено време и работят при нечовешки условия на труд търтеи ли са? Или шивачките, които работят по 18 часа в цеха без почивка?", попита Нинова.

Според нея случаят "НДК" е огледало на управлението на ГЕРБ. Нинова смята, че става дума за борба между две лобита в партията, а Мирослав Боршош е само "бушон". Нинова попита защо той е бил възстановен на работа от Борисов, както и защо заради Боршош са отнемани правомощия на министри.

"Как така Томислав Дончев премахва ограничението изпълнителният директор да се разпорежда с не повече от 50 хил. лв. Томислав Дончев няма как да направи такова нещо без нареждане и натиск от горе", заяви Нинова, позовавайки се на разказ от бивш член на ръководството на НДК пред временната парламентарна комисия по темата. 

Тя коментира и вчерашните думи на Георги Гергов, че ще е добре, ако си отиде "раншко". Гергов се обяви и за коалиция между БСП и ГЕРБ.

"Има решение на легитимните органи на партията - това са Националният съвет и Изпълнителното бюро, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Член на ръководството, без да е упълномощаван, е водил разговори по негово признание и то няколко пъти, с лидер на нашия политически опонент за такава коалиция. Каквото и да ми струва на мен лично, на екипа ми, дори и "по-рашнкото" ми отстраняване да ми струва, ще продължа с всички сили усилията си срещу паралелната държава", заяви Нинова.

Тя заяви, че няма връщане назад и че въпросът с Гергов е приключил.