Какви са проектите на Съюза на съдиите в България (ССБ), как и от кого се финансират е достъпна информация, а да се казва, че "който плаща, поръчва музиката" е несериозно. Това заяви днес на пресконференция председателят на Съюза съдия Атанас Атанасов. 

Той изясни в детайли причините, поради които ССБ е против промените в Закона за съдебната власт, внесен от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Текстовете предвиждат съсловните магистратски организации да не могат да получават финансиране от източнити извън Европейският съюз. На практика така се блокират програми на други партньорски страни като САЩ, откъдето идват средства за някои от ключовите проекти магистратите.

"Невярна е тезата, според която чуждото проектно финансиране е предпоставка за намеса в независимостта на съда. Тя е несъобразена със съвременните принципи за проектно финансиране", подчерта Атанасов.

Довод на депутатите на ГЕРБ и ОП беше, че чужди организации могат с подобно финансиране да упражняват чуждо влияние върху съдебната власт. Според ССБ обаче това е невъзможно, защото всички подобни проекти са напълно прозрачни.

Атанасов даде пример за няколко такива проекта - разработване на "Наръчник за управление на съдилищата", който са получили всички общински съдии, курс по изготвяне на съдебни актове за студенти по право, и изработване на учебно помагало за гражданско образование след няколкогодишна работа с деца в училище. Всички те са достъпни като резултати и финанси в сайта на ССБ, а при всяко успешно приключване съдиите канят медиите и им разясняват детайлите, подчертаха те.

"Членът на ВСС Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров са придобили квалификация от различни семинари, какво от това? Множество хора, които сега искат това, са специализирали в САЩ, получили са опит и знания и сега искат други да не ги получават?", запита Атанасов.

Той подчерта, че по този въпрос първо ще бъде изпратено писмо на премиера Бойко Борисов, но ако се наложи, ще се търси начин да бъдат спрени промените и с поставяне на въпроса пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, както и в Съда на ЕС в Люксембург - защото промените са както дискриминационни, така и нарушаващи европейски правила.

От ССБ отбелязаха, че ако трябва да се спре финансирането на магистратски организации, тогава същото следва да важи и за държавните институции. А това би блокирало обмен на полицаи в САЩ, или на военни с НАТО. И отбелязаха личен опит - никога не се е случвало някоя от тези организации да се меси в дела, но постоянно звънят депутати по едно или друго дело.

Атанасов коментира и друга проблемна промяна в Закона за съдебната власт, която предвижда бившите членове на ВСС да могат да се местят в друг съд без конкурс, след като завърши мандата им. Според тях това е недопустима привилегия, а именно привилегиите "развращават" магистратите.

"Заслужават ли кариерни бонуси членовете на ВСС? Категорична позиция против имаше от Екатерина Захариева и управляващата партия зад нея миналата година. Какво се е променило тази година", запита той.

И разясни, че не ставало въпрос просто за това член на ВСС да може да се премести от Пловдив в София, защото и за това има нужда от конкурс, който те биха прескочили.

По-рано за първи път "Нова република", "Да, България", БЗНС и "Зелените" излязоха с обща позиция и тя бе протест срещу въпросния ремонт на Закона за съдебната власт. И призоваха гражданите да се стягат за протести.

 
От Съюза на юристите пък призоваха президентът Румен Радев да наложи вето над закона, ако той бъде приет. 

Поправките ще бъдат разгледани утре в парламентарната комисия по правни въпроси и се очаква в четвъртък да влязат в пленарна сила, за да може да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите.