Американският президент Доналд Тръмп явно сериозно е взел по прицел главния прокурор Джеф Сешънс.

Това става ясно от серия нападки от президента в туитър от днес. В тях обаче се търди, че Украйна се е намесвала в изборите, спечелени от Тръмп през 2016 г.

Само преди 5 дни Тръмп заяви в интервю за в. "Ню Йорк таймс", че изобщо нямало да назначи Сешънс на поста, ако е знаел, че той ще си направи самоотвод от разследването по връзките на хора от екипа на президента с руски висши чиновници и намесата на Москва в изборите през миналата година.

"Украинските усилия за саботиране на кампанията на Тръмп "тихо работеха, за да засилят Клинтън". И така, къде е разследването, главни прокуроре?", гласи първият туит.

 

 

Само 9 минути следва нов туит:

"Главният прокурор Джеф Сешънс зае МНОГО слаба позиция към престъпленията на Хилъри Клинтън (където са мейловете и сървърът на Нациодалния демократически комитет) и към къртиците в разузнаването."

 

 

А след още 9 минути Тръмп стоварва гнева си върху Андрю Маккейб - временния директор на ФБР:

"Проблемът е, че времнният шеф на ФБР и човекът, отговарящ за разследването срещу Хилъри - Андрю Маккейб, е получил 700 000 долара от Х. (Хилъри - б.р.) за жена си!"

 

 

Маккейб разследва незаконното използване от страна на Хилъри Клинтън на личния й имейл сървър за служебна кореспонденция, когато е била държавен секретар на САЩ през 2009-2013 г. Същевременно по време на кандидат-президентската си кампания Тръмп разкри, че през 2015 г. Джил Маккейб - съпругата на Андрю Маккейб, получила дарения в размер 675 000. По това време тя била кандидат за сенатор в щата Видржиния. Повечето пари били дадени от губернатора Тери Маколиф, който е един от най-доверените хора на Хилъри. Това веднага породи съмнения за конфликт на интереси. Стана ясно обаче, че Андрю Маккейб се е заел с разследването на имейлите доста по-късно след този случай.

Засега не е ясно защо Тръмп намеси и Украйна, отбелязва Ройтерс. Той не е даде никакви доказателства за твърдението си, че тя се е намесила в изборите.