Европейският съюз трябва да включи върховенството на закона като критерий, който държавите му да покриват, за да получават финасиране от неговия бюджет, каза днес еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова.

"Да, аз казах, че трябва да има някакъв общ принцип за върховенството на закона при разпределянето на еврофондовете", каза тя на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с остро критикуваните в Брюксел реформи на полското правосъдие.

Йоурова, която е еврокомисарят на Чехия, обаче отрече, че е предлагала ЕС да спре финансирането за Полша от своя бюджет. Тя потвърди, че това би било в нарушение на вече приетите регламенти за сегашната многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.

Тя обаче подчерта, че доверието в правосъдието на една отделна страна от ЕС засяга всички останали поради единния пазар и единната територия на свобода, сигурност и правосъдие, прогласена от Лисабонския договор.

"Аз подкрепям включването на критерий за върховенството на закона в държавите-членки", каза Йоурова, визирайки следващите финансови периоди. 

Страните от съюза започват преговорите помежду си по следващата многогодишна финансова рамка (след 2020 г.) по време на българското председателство на Съвета на ЕС в първото полугодие на 2018 г.

Управляващите консерватори от евроскептичната партия "Право и справедливост" в Полша станаха прицел на интезивни критики в ЕС и на масови протести у дома с пакет закони, които дават контрола върху правосъдието в ръцете на управляващото мнозинство. Вчера президентът Анджей Дуда наложи вето на спорните закони и ги върна за преразглеждане в парламента.

Утре Колегиумът на комисарите ще разгледа последните развития в Полша и ще реши дали да започне срещу нея рутинните процедури за нарушение заради въпросните закони, или да открие процедура по член 7 на Лисабонския договор, която би могла да доведе до най-тежката санкция в ЕС - лишаване на страната от право на глас, каза Йоурова. Тя отказа да прогнозира решението на Комисията.