Народният представител от ГЕРБ Живко Мартинов напуска парламента по собствено желание. Това каза пред журналисти в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Срещу Мартинов се води разследване и неговият имунитет бе поискан от главния прокурор в петък. Едно от обвиненията срещу него е за изнудване, в което е настоял да му се предоставят 4 тона суджук с обяснението, че искането е от името на премиера Бойко Борисов.

"Благодаря му за тази постъпка, защото по този начин се пресичат опитите да бъде хвърлено петно както върху ГЕРБ, така и върху името на премиера", каза Цветанов по повод решението на уличения в престъпления депутат.

Оставката на Мартинов ще бъде гласуване още утре в парламента.

Докато сдаваше имунитета си в петък, самият Мартинов обяви, че атаките срещу него били от хора, свързани с БСП. Това обаче стана преди прокуратурата да обяви мотивите си. Днес пък се оказа, че се е наложило прокурори да отидат на крака в Добрич, за да разпитват свидетели срещу депутата от ГЕРБ, тъй като имало данни за опит за натиск и сплашване срещу тях. Мартинот е разследван за престъпления, извършвани в периода 2011-2017 г. - последното деяние, за което е разследван, е от април тази година. Едно от обвиненията, по които работи прокуратурата, е за престъпление срещу правосъдието - което е по-сериозно от историята с изнудването за суджук.

Цветанов направи анализ на състоянието на организацията в Добрич, като припомни, че именно тук е бил най-слабият резултат на партията на местните, а след това и на президентските избори.

"Нашето желание е в следващите месеци да се работи за възраждането на организацията, за нейното заздравяване и стабилизиране, да се върне доверието на хората, за да започнем да се готвим за предстоящите местни избори", заяви Цветанов.

Новото временно ръководство на структурта на ГЕРБ ще бъде оглавено от вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от Добрич.

"Силата на ГЕРБ е в нейната откритост и прозрачност. Ние никога не сме допускали поведение, което влиза в разрез със закона и морала. ГЕРБ никога не е толерирал поведение, което да хвърля петно върху партията, както се опитват някои хора".

Това каза още Цветанов.