Изцяло електрически модел на "Мини" ще се произвежда в Оксфорд, потвърди собственикът на марката "БМВ". Информацията е на "Файненшъл Таймс".

От немския автомобилен концерн посочват, че електрическото "Мини" в крайна сметка ще се произвежда във Великобритания, независимо от изразените по-рано притеснения свързани с Брекзит.

Двигателите и батериите за колите ще се конструират в Германия и ще се транспортират до британския град. "БМВ" първоначално бе загрижено от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, но след дълъг процес на лобиране от страна на властите в Лондон, компанията склони да произвежда на острова. 

Към момента е ясно, че външният вид на електрическото "Мини" ще е идентичен с 3-вратния модел, произвеждан сега в Оксфорд. По план продукцията ще започне през 2019 г. 

"БМВ" притежава "Мини" още от 1994 г. Почти всички модели на малката кола се създават във Великобритания, като само два в Нидерландия. 

В класация за най-влиятелната кола на изминалия век "Мини" се нарежда на завидното 2-ро място, изпреварена само от "Форд Т".