Водещият на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов, който бе пребит от трима неизвестни мъже малко след 15 ч. в "Борисовата градина" в центъра на София, е с травми по лицето, правят му се медицински изследвания, нараняванията не са живозастрашаващи и състоянието му е стабилно.

Това заяви пред БНТ началникът на Военномедицинска академия проф. д-р Венцислав Мутафчийски, където журналистът е настанен. 

Малко по-късно водещият написа във фейсбук:

"Благодаря за подкрепата Ви. С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници". 

Побоят върху Иво Никодимов е станал посред бял ден и на централно място в столицата, но в района на парка няма полицейски камери. Главният секретар на МВР Младен Маринов, който лично бе на мястото на бруталното нападение, обясни, че в момента се прави обследване на широк периметър за начилие на камери - и по алеите, и на входовете на "Борисовата градина". В късния следобед Никодимов все още не беше разпитан за всички обстоятелства около нападението, обясни Маринов пред БНТ. Затова и полицията още не знае подробности - маскирани ли са били биячите, влезли ли са в разговор с жертвата, от който може да се научи евентуален мотив за побоя и т.н.

Според данните на полицията до момента става дума за "непредизвикано нападение, брутална хулиганска проява". 

След побоя в ранния следобед журналистът сам се е придвижил до сградата на БНТ, която е наблизо. Веднага е бил повикан лекарски екип, след което журналистът е откаран в болницата.

От националната телевизия излязоха с официална позиция заради бруталния побой:

"Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото. Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество, които гарантират правата на всеки един гражданин и отговорността той да бъде защитен.

Затова се надяваме, че извършителите на нападението на журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани. БНТ изказва благодарност на екипа на ВМА и служителите на МВР за своевременната реакция", коментираха от телевизията.

Целият ресурс на Столичната дирекция на вътрешните работи е ангажиран с изясняването на случая около нападението на журналиста Иво Никодимов. В момента е заграден по-голям периметър на мястото, на което е станал инцидентът, търсят се следи и улики, за да се открият извършителите.