Украинският митрополит Владимир почина тази сутрин след тежка борба с рака на 78-годишна възраст. Той беше предстоятел на украинската Православна църква, която е част от Московската патриаршия.

Митрополит Владимир дълго време страда от паркинсон и диабет, но наскоро лекарите му откриха и рак в напреднал стадий. Вчера от пресцентъра на църквата публикуваха данни за състоянието му. 

Виктор Сабодан, както е светското име на митрополита, е роден през 1935 г. в село Марковци, Хмелницка област. Още от дете помага в храма на родното си село. Завършва Одеската духовна семинария и Ленинградската духовна академия, изкарва и аспирантура в Московската духовна академия. Става епископ на Звенигород през 1966 г. и е назначен за викарий на Московска епархия и представител на РПЦ в Световния съвет на църквите. 

През 1982 г. е избран за митрополит и оглавява Ростовска и Новочеркаска епархия. През 1984 г. е назначен за Патриаршески екзарх в Западна Европа. В края на 80-те години митрополит Владимир активно се занимава с обществена дейност. През 1988 г. е избран в ръководството на Съветския фонд за милосърдие и здраве. През 1987 г. е назначен за управляващ делата на Московска патриаршия и постоянен член на Св. Синод.

На 27 май 1992 г. е избран за митрополит на Киев и на цяла Украйна.

Митрополит Владимир е и изтъкнат теолог, трудовете му са събрани в 6 тома през 1998 г. Обичал пеенето и събирал записи на украински народни песни.