Европейският съюз и Турция заявиха днес, че общите им интереси са по-важни от различията, които обтегнаха до крайност отношенията им през изтеклата година.

Върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини, комисарят по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан, турският външен министър Мевлют Чавушоглу и колегата му по европейските въпроси и главен преговарящ за членство на страната в ЕС Йомер Челик показаха днес взаимно желание да продължат диалога както в областите, които ги сближават, така и по тези, които ги разделят.

"В отношенията си имаме определени предизвикателства и проблеми. За да ги преодолеем, трябва да продължим нашия диалог и да засилим нашето сътрудничество",  каза Чавушоглу след поредната среща на високо равнище между ЕС и Турция в Брюксел.

"Ясно е, че имаме различия, че имаме несъгласия, но диалогът, дискусиите и търсенето на споразумение и решение, разбира се, ще продължат", каза Челик.

Срещата идва след серия призиви от Европейския парламент и държави-членки ЕС да замрази присъединителните преговори на Турция заради  референдума миналия април, който съсредоточи лъвския пай от властта в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган и репресиите срещу опозицията след неуспешния опит за преврат преди година, затварянето на медии и журналисти, арестите на правозащитници и интелектуалци. Последна Германия призова за спиране на европейската финансова помощ за Турция след арестите на шестима правозащитници, един от които има и германско гражданство.

"Решихме да влезем в откровен и конструктивен диалог...Важното е да обсъждаме нещата пряко, вместо да говорим едни за други пред медиите", каза Могерини, подчертавайки, че Турция освен страна-кандидатка за членство остава "стратегически партньор на ЕС".

Участниците в срещата подчертаха, че не са имали различия по широка гама теми от общ интерес, които са обсъдили днес - сътрудничеството в енергетиката, спирането на нелегалната миграция, борбата с тероризма, кризите в Сирия, Персийския залив, Близкия изток, Ирак и Либия.

Хаан съобщи, че от 3 милиарда евро безвъзмездна помощ за трите милиона бежанци в Турция, ЕС вече е изплатил над 800 милиона, а за 1,6 милиарда е сключил договори.

В същото време страните подчертаха, че нямат напредък по въпросите, които ги разделят и засягат - преди всичко състоянието на демокрацията в Турция. Чавушоглу призна, че тук има не само "различни мнения", но и "различни светогледи".

"Бяхме свидетели на обезпокоителен модел на затваряне на голям брой членове на демократичната опозиция, журналисти и правозащитници в Турция", каза Могерини. 

"Затова днес, както сме правили последователно и в миналато, подчертаваме, че нашият диалог трябва да бъде поддържан от конкретни политически стъпки в областите на върховенството на закона и на основните свободи, както и в двустранните отношения с всички държави-членки на ЕС", добави тя, визирайки 44-годишния проблем с турската окупация на северен Кипър.

"Бих искал да изразя много силното си безпокойство от хвърлянето в затвора на голям брой журналисти, писатели, учени, юристи и правозащитници", каза Хаан.   "Очакваме да се спазва засдължителната законова процедура, що се отнася до презумпцията за невинност".

"Целият положителен потенциал, за който говорим, ясно зависи от обръщането на тенденциите в демокрацията и човешките права в Турция. Тук сме нетърпеливи да видим положителни развития, колкото може по-скоро", добави той.

Турските представители повториха известни от миналото обвинения към ЕС, че прилага двойни стандарти към страната им - например някои от държавите му не позволиха да членове на турското правителство да агитират сред турската диаспора на тяхна територия в навечерието на референдума, докато не пречат на публични изяви на имигранти, които Анкара е белязала като "терористи" с твърде разширеното си според ЕС определение за това.

Чавушоглу заяви, че турските власти, за разлика от ЕС, разграничават легитимната опозиция и медии от "терористите", които се представят за журналисти или политици.

Челик настоя, че Европейският парламент няма право да се произнася по резултатите от референдума в Турция. В отговор на тях евродепутатите по-рано тази година поискаха ЕС да суспендира присъединителните преговори с Турция. 

Могерини беше твърда, че ЕС засега няма да отваря нови глави в присъединителните преговори за Турция и че кипърския въпрос не е единствената причина за това. Хаан потвърди, че Турция ще получи обещания й безвизов режим, когато изпълни оставащите пет от общо 72 условия за това.

За близо 12 години преговори Турция е отворила 17 от общо 35 преговорни глави и е затворила една. Преговорите бяха подновени през 2013 г. след близо тригодишно прекъсване.