БНТ излиза до края на годината с нов сериал, посветен на проблемите, свързани с отчуждението, раздялата, травматичното детство и негласната практика бащите да бъдат лишавани от право на попечителство. Снимките на социалната драма „Денят на бащата“, който ще бъде от шест епизода, започват през септември, а кастингът тече от началото на тази седмица.

Режисьор на сериала е Павел Веснаков (снимал някои епизоди на „Откраднат живот“ в Нова телевизия), а сценаристи – Теодора Маркова и Георги Иванов („Под прикритие“). Историята е посветена на разпадащо се семейство и последствията, с които разводът бележи живота на родителите и техните деца.

„Денят на бащата“ е бил класиран на първо място на последната конкурсна сесия на БНТ за подбор на сериали. Проектът вече е спечелил и грант по програма „Медия-Европа“ и е селектиран за представяне в престижния преглед на световната продукция на сериали Serie Series във Фонтенбло (Франция) в края на юни и за пазара на фестивала във Венеция през есента.

Програмният директор на БНТ Севда Шишманова коментира, че „Денят на бащата“ е „поредният проект на БНТ, който показва, че българската телевизионна продукция е конкурентна на международния пазар“.

„Програмната политика на обществената медия е да се гарантира жанровото разнообразие на продуцираните сериали – обяснява Шишманова. – Ако „Под прикритие“ е криминална драма, то „Четвърта власт“ е политически трилър. „На границата“ е исторически сериал, екранизация по разказите на Йовков, а сега имаме социална драма. Това се оказа успешен подход, защото създадохме продукции, които са конкурентни на международния пазар.“

Изпълнителният продуцент Мартичка Божилова обясни в „Денят започва с култура“ какви актьори се търсят за сериала – „много драматични, силни“, „направо бих казала най-силните в момента“.

"Площад Славейков"