Представители на БСП и ГЕРБ употребиха част от пленарното време днес, за да си премерят "суджуците" и купуването на ромски гласове - все по сюжети за поискани от главния прокурор Сотир Цацаров депутатски имунитети.

Словестният спаринг започна от декларация на БСП, прочетена от Стоян Мирчев от трибуната. 

"Аферата със суджука в Добрич е олицетворение на управлението. Има нетърпимост между цели съсловия. Между работодатели и работници, ежедневни криминални прояви. Новинарските емисии представят грозни сцени от цялата държава. За жалост България вече не прилича на европейска страна от ХХI век и всичко това е практически резултат от трите поредни управления на ГЕРБ и Бойко Борисов вече 8 години“, декларира Мирчев, обобщавайки примерите за разногласия между синдикати и работодатели за "клас прослужено време", побоите над хора от различни съсловия в последните дни и историята "Суджукгейт" с вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Мирчев пак заплаши, че можело да ни отнемат председателството на Съвета на ЕС заради ситуацията в страната и обвини властта, че "произвежда единствено и само грозни скандали“, за които отговорност не носели Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а "бушоните" под тях.

"Ако не ни чуете и този път, мандатът ви ще е още по-къс от предишния. Гневът се натрупа в обществото", обърна се социалистът към ГЕРБ, като преди това прогнозира апокалипсис в страната заради бедността, демографската криза и начина на управление.

По традиция нито една проява на опозицията не остава без отговор от ГЕРБ и с нелеката задача да говори без предварителна подготовка от трибуната се нае председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Проблемът със суджука, ако го сложим от едната страна, от другата страна е купуването на ромски гласове, за да влезете в българския парламент, отвърна на удара Цветанов, давайки за пример случая с депутата от левицата Манол Генов, който е със свален имунитет заради разследване за купуване на гласове. Генов, който сам сдаде имунитета си, както се прави от всички депутати в почти всички случаи, вече е и с повдигнато обвинение. 

Цветанов се похвали как партията му сее разграничила от "депутата със суджука" Живко Мартинов и му благодари пак, че е подал оставка като депутат, но попита защо така не са постъпили Генов и партията му. Между репликите срещу социалистите Цветанов пускаше и такива, в които призовава за отговорност и обединение около държавни каузи. 

„Това е проблемът на БСП, не можете да изразите принципната си позиция, а искате да се връщате във времена, където да има конфронтации“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. И добави как правителството на Борисов получава пълна международна подкрепа за политиките си. 

Редувайки призиви за съгласие с обвинения, Цветанов заключи накрая:

„Знаем, че ви боли, че загубихте изборите и още не можете да излезете от този стрес. Това ще ви държи през всички тези 4 години на сегашното управление. Имаме кабинет „Борисов - 1, 2 и 3", смятам, че може да има и 4. Българските граждани са тези, които дават оценка за политиката и поведението на всяка една партия“, каза още той.

Покрай меренето на прегрешенията на депутати от двете партии не се спомена, че от ГЕРБ със свален имунитет по искане на главния прокурор е и депутатът Димитър Гамишев, който още е в парламента. Без защита заради досъдебно производство е и Светлана Бъчварова от левицата.