Палестинското движение "Хамас" остава в черния списък на терористични организации, реши съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Върховният съд в Люкембург преразгледа решение на Общия съд на Европейския съюз от 2014 г., според което няма достатъчно доказателства за продължаване на санкциите срещу организацията. Те включват забраната за влизане в Съюза на членовете й и замразяване на активите им. В решението на Съда от 2014 г. се казва, че вписвенето на палестниската организация в черния списък е основано на публикации в медиите вместо на солидни правни аргументи. 

Сега Върховния съд на Европейския съюз реши, че "Хамас" не трявало да бъде изключвана от черния списък и върна делото в Общия съд.

Потвърдено е обаче вдигането на санкциите от "Тамилските тигри" от Шри Ланка.

ЕС преразглежда черния си списък всеки шест месеца. "Хамас" е вписана в него през 2003 година. Организацията обжалва решението на съда, което води до промяна на статута й през 2014 г. Тогава обаче санкциите са запазени до решение на висша инстанция, за да се гарантира ефективност на евентуални бъдещи мерки.

След посленото преразглеждане на списъка през януари 2017 г., в него са включени 13 личности и 22 организации. Сред тях е и военното крило на "Хизбула", която според "обосновано предположение" на българските власти е отговорна за атентата на летище "Бургас" през 2012 г.

Организациите и личностите в черния списък са обект на санкции, включително забрана за пътуване в рамките на Европейския съюз и замразяване на авоарите им.