Споровете да се запазят ли паветата по столичните булеварди „Дондуков“ и „Прага“ и културна ценност ли е пътната настилка родиха нова инициатива. 

Граждански сдружения изпратиха официални писма към вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с предложения за създаване на програми за обучение на... павьори. 

Предложението е свързано с непрекъснато разпространяваните в публичното пространство твърдения, че „нямало кой да реди паваж” и затова павираните улици в София трябва да бъдат асфалтирани. 

„Това се говореше и за бул. „Прага“, за който общината е подготвила проект за асфалтиране въпреки обявяването му за недвижима културна ценност“, отбелязват активисти на гражданските сдружения.

Те предлагат към бюрата по труда да се организират курсове или да се създадат школи за обучение по полагане на каменни улични настилки и бордюри и безработните да се сдобият с квалификация „павьор”. Това можело да реши и проблема с ромската безработица. 

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София, посочват, че причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столичната община не е реагирала на техните предложения. 

Същевременно съгласно заповедта на министър Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност Столичната община трябва да осигури „консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите”, но отделя средства единствено за „транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата”. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация от бившия зам.-кмет по транспорта на Столичната община Любомир Христов. 

Членовете на инициативния комитет са се срещнали с все още „живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия“. Някои от тях са обучавали гръцки майстори преди 1989 г. 

Сега те работят в частни обекти в чужбина и в страната, но неизвестно защо не ги търсели от фирмите, спечелили обществени поръчки за реконструкция на павирани улици.

Гражданите очакват позициите на прокуратурата, ДНСК и Министерството на културата по техния сигнал отпреди 3 седмици, тъй като ремонтът тече и към момента и според разчетите на Столичната община трябва да приключи до средата на август.

Писмото е подписано от „Граждански обществен районен съвет „Красно село”, сдружение „Обществен и релсов транспорт”, Общност на софийски граждански сдружения, което включва Граждански комитет „Спасение 2000”, Гражданско сдружение „Бели Брези“, ИК за опазване зелените площи в кв. „Редута”, Сдружение за защита на район „Лозенец” и др.