Бившият координатор на НФСБ Анелия Велева беше освободена от ареста от Пловдивския районен съд, съобщи бТВ. Причината е, че няма категорични данни, че е участвала в канала за трафик на мигранти. На Велева беше наложена най-леката мярка за неотклонение – "подписка". По-рано адвокатът на Велева заяви, че тя е натопена.

Самата тя се появи безмълвна в съдебната зала и посрещна с пълно мълчание въпросите на журналисти. Велева и петима нейни съучастници бяха арестувани на магистралата при опит да превозят нелегални мигранти от турската граница към София.

Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" и на шестимата обвиняеми за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната, хванати при операция на магистрала "Тракия" в петък.

Днес е внесено искането за най-тежката мярка спрямо Калина И. (37 г.) Дилян Н. (30 г.), Калин В. (36 г.), Анелия В. (30 г.) Любомир Т. (32 г.) и Николай Д. (49 г.), привлечени като обвиняеми за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната с цел имотна облага – престъпление по чл.281 от НК, съобщават от държавното обвинение.

На 22 юли 2017 г. в района на 132-рия километър на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив са били задържани двама от обвиняемите, които шофирали лек автомобил „Мерцедес“ и лек автомобил „Ауди“. Те превозвали в автомобилите петима чужденци – трима сирийски граждани и двама иракчани.

Непосредствено след това бил спрян за проверка и задържан и пилотният автомобил, марка  „Ауди“, в който се намирали други трима от обвиняемите. Те осигурявали безпрепятственото преминаване на автомобилите, които превозвали чужденците. Впоследствие в района на с. Войводиново, обл. Пловдив, е бил спрян за проверка и лек автомобил „Пежо“, с който се придвижвал и последният участник в групата.

Под ръководството на РП-Пловдив се провеждат активни процесуално-следствени действия по случая – разпити на свидетели, предстоят огледи на иззетите мобилни телефони и намерените други веществени доказателства при претърсването на автомобилите и др., допълват от прокуратурата.