Американският рокмузикант Алис Купър открил в склад в дома си картина на художника Анди Уорхол, която повече от 40 години е останала скрита сред концертен реквизит.  Купър признава, че просто е забравил за творбата на Уорхол "Малък електрически стол", подарена му още през 70-те години, съобщава Би Би Си.

"Това беше времето на рокендрола, никой от нас не мислеше за нищо", отбеляза бившият агент на Купър Шеп Гордън.

Друга версия на същата картина на Уорхол бе продадена през 2014 г. на аукцион на "Кристис" в Ню Йорк за 10,5 млн. долара.

Според британския вестник "Гардиън" намерената картина – част от серията на Уорхол "Смърт и Отчаяние" – е била открита навита на руло заедно с оборудване от турнета на Купър през 70-те. Точно тогава се запознават Купър и Уорхол.

"Живеехме във водовъртеж от дрога и алкохол", описва тези години Шеп Гордън.

По думите на мениджъра Купър заедно със своята приятелка Синди Ланг се е запознал с Уорхол в прочутия нюйоркски нощен клуб „Студио 54“. По-късно Ланг помолила Гордън да купи картината на Уорхол от свое име за 2500 долара, за да я подари тя на Купър за рождения му ден.

"Алис твърди, че си спомня разговор с Уорхол по повод картината. Той мисли, че той я е купил, но не може да се закълне в Библията, че е така", отбелязва Гордън пред "Гардиън".

Но местонахождението на картината в крайна сметка е открито не от Купър, а от майка му.

"Когато решихме да я потърсим, поговорихме с майката на Алис и тя предположи, че вероятно е все още някъде в склада", разказва Гордън пред Си Ен Ен за търсенето на картината, с уточнението, че то е продължило шест месеца.

По негови думи през 70-те тази творба не била смятана за особено ценна, тъй като по онова време "Анди Уорхол още не беше Анди Уорхол". Автентичността на картината вече е потвърдена от експерта по творчеството на Уорхол Ричард Полски.

"Трябваше да видите лицето на Алис, когато разбра оценката на Полски. Челюстта му увисна и успя да каже само: Стига, бе! И тя е моя?!", отбелязва Гордън.

Разбира се, вълнуващата новина за новооткрита картина на Анди Уорхол не се появява случайно точно през тази седмица, когато Алис Купър издава за първи път от 2011 г. нов студиен албум – нарича се Paranormal.

"Площад Славейков"