Последно - Народното събрание отне от Софийския градски съд т.нар. "корупционни дела" срещу висши държавни служители и политически лица. С промени в Наказателно-процедуалния кодекс депутатите от управлявлаващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти", с подкрепа от ДПС, приеха, че министри, депутати, ръководители на държавни агенции и комисии, представители на местната власт, членове на Висшия съдебен съден, представители на съдебната власт, областни управители и т.н. вече ще бъдат съдени в Специализирания наказателен съд по широк кръг от престъпления, свързани с изпълнението на задълженията им.

Единствено от БСП се противопоставиха на идеята, въпреки че срещу промяната, първоначално предложена от Министерския съвет, както шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ неколкократно уточни, имаше множество критики. Крум Зарков от левицата припомни, че в свое решение от 2011 г. Конституционният съд е отменил текстове от закона за създаване на Специализирания наказателен съд на основание на това, че е "несъвместима с идеята за създаване на специализиран наказателен съд не по материя, а по субект". Самият Зарков не каза с категоричност, че изброяването на кръг от лица, подсъдни на даден съд, е нарушение на конституцията, но припомни, че срещу въпросните текстове е имало отрицателни становища от различни съсловни организации и специалисти по право (между другото - мнение често споделяно и от елитни юристи, б.р.).

Идеята най-общо казано делата за корупция да бъдат гледани от произведения от ГЕРБ в първия им мандат Специализиран наказателен съд, бе подкрепяна и от главния прокурор Сотир Цацаров. Там той нареди любимия си прокурор Иван Гешев и в момента му осигурява пълна материална и кадрова обезпеченост.

Немалка част от текстовете, предложени сега в НПК, бяха "наследени" от времето, в което Екатерина Захариева (ГЕРБ) бе правосъден министър.

Друг е въпросът, че тогава Захариева, след остри критики срещу текстовете, обмисляше оттеглянето им. 

 
В гласуването на промените в НПК обаче имаше друга голяма изненада. А именно - два пъти в един и същи ден от ГЕРБ се отказаха от промени в законодателството в сферата на правосъдието, предложени от самите тях. Първо лично зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви как властта се отказва от "антиамериканския" текст от проекта за промени в Закона за съдебната власт, който забраняваше съсловни магистратски организации за получават проектно финансиране с произход чужбина, освен ако не става дума за еврофондове или програми от страни в Европейската икономическа общност. 
 

Няма и три часа по-късно от ГЕРБ се отказаха и от доста спорни текстове за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, за които има мнения, че откровено противоречат на конституцията. Става дума за тектовете, разрешащи по дела, които са на подсъдност в Специализирания съд, да бъдат удължени сроковете за разследване. За останалите престъпления в други съдилица той е 2 месеца (с опция за удължаване), докато сега идеята бе при специалните дела срокът да е 1 година с възможност за удължаване от 6 месеца, а след това - с последващи удължаваня от по 3 месеца. 

Тези идеи се появиха между двете четеня, внесени от трима депутати от ГЕРБ, начело с Данаил Кирилов. При дебатие в комисията остана спорно дали те са и авторите или е някой друг...

В залата днес срещу предложенията се изказа Крум Зарков от левицата. Той пак припомни решението на Конституционния съд от 2011 г. И по-точно следния текст от решението:

 
Особено съществено, за да не бъде определен специализираният наказателен съд като извънреден и да отговаря на изискванията за безпристрастност и независимост, е на първо място той да прилага общоустановените правила, които се съдържат в материалните и процесуални закони, които прилагат общите съдилища и на второ място – условията и редът за назначаване на съдиите в него да са същите, прилагани при назначаване на съдиите в цялата съдебна система.
Зарков припомни, че извънредните съдилища са забранени от конституцията. Изненадващо Данаил Кирилов обяви, че от ГЕРБ искат да оттеглят текстовете - "за да не се създава дискусия за конституционност". И тъй като предложенията за промени вече бяха приети от комисията по правни въпроси, което значи, че трябва да бъдат гласувани в пленарната зала и не може да бъдат просто оттеглени, депутатите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". Така поправките не бяха приети.