КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще сезират всички международни институции за „нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“

Писмото е с апел за подкрепа и реакция и е адресирано до Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Европейския икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. 

Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, съобщиха синдикатите.

„В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (от Васил Велев от АИКБ и Божидар Данев от БСК)", посочват в апела си синдикатите. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев онзи ден ги обяви за „вредни за икономическото развитие на страната“ и изтъкна, че не случайно на много места, където компаниите са успешни, тях ги няма. 

В отговор председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че прощава на Домусчиев, тъй като той разбирал само от футбол и призиви като "Съдията водолаз", които са непристойни за пред камери. 

„Споделяме възмущението и огорчението си с вас, защото подобно поведение не бива да се  подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда  за национални и чужди инвеститори и производители. Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си“, казват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни", подчертават синдикатите. 


Според лидерите им подобни изказвания са не само груби, цинични, но и опасни, тъй като създават прецеденти, които могат да взривят социалния мир. 

"Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, освен, че грубо погазват норми, както на конституцията, така  на документи на Международната търговска организация, на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на ЕС, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности", коментират в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов предаде от името на премиера, че Борисов не е доволен от влошения тон между социалните партньори.