През последните дни на Студената война фабриката на "Аеро Водоходи" в покрайнините на Прага произвежда рекордните 250 тренировъчни самолета "Албатрос L-39" за военновъздушните сили на страните от Източния блок. Разпадането на Съветския съюз и усилията за изграждане на пазарна икономика в източноевропейските страни са гибелни за оръжейната индустрия на Чехия.

Сега обаче множеството конфликти в различни части на света увеличават търсенето на въоръжение и предлагат нови възможности на чешките фирми да си спечелят клиенти, търсещи производител от страна, която не е обвързана политически с враждуващите лагери.

Това, комбинирано с политическата подкрепа от правителството - ключова за осъществяване на сделки с чужди военни сили, води до възраждане на производството на военно оборудване в централноевропейската страна.

"Влиянието на големите страни върху пазарите се променя - казва изпълнителният директор на "Аеро" Джузепе Джиордо пред Ройтерс - Това ни дава възможност да сме конкурентни на международния пазар. Ако страните правят сделки с Чехия, те търгуват с неутрална страна."

Този месец започва производството на ново поколение тренировъчни изтребители L-39 и се очаква до 2020 г. да бъдат произведени първите три самолета, които да бъдат тествани.

"През 2017 г. съсредоточаваме вниманието си върху осигуряване на пазар както за L-159, така и за следващото поколение тренировъчни самолети L-39 ", казва Джиордо.

Той заявява още, че компанията ще подпише два договора с централноевропейски страни за новите самолети и договаря три потенциални сделки в Азия, Южна Америка и Европа.

Джиордо, който застава начело на "Аеро" през 2016 г., казва, че целта на компанията е да произвежда до 26 самолета годишно през следващите 10 до 15 години.

Основаната през 1919 г. "Аеро" започва да произвежда съветските изтребители "МиГ" след 1953 г.  Опитът в производството на "МиГ-19" и "МиГ-21" води до създаване на собствени модели на компанията, включително L-39, който полита през 1972 г. и е един от най-популярните тренировъчни самолети в света. 

Дял от "Аеро" е купен от американската компания "Боинг" през 1990-те, но по-късно е продаден отново на държавата. През 2006 г. частната компания "Пента" купува авиопроизводителя.

В края на миналата година "Аеро" доставя 12 самолета L-159 на военновъздушни сили на Ирак, включително такъв, произведен през 2016 г., за пръв път от 2003 г. Останалите 11 са били на склад и са обновени за нуждите на иракската армия.

Желанието за подобряване на националната сигурност и за развитие на икономиката е причина за ангажирането на правителството с международната търговия с оръжие, коментира пред Ройтерс зам.-министътрът на отбраната на Чехия Томас Кучта.

"Това е област, в която връзките между държавите или личните отошения често играят роля" - казва той - "Не е въпрос на качество и цена, става дума за изграждане на дълготрайни взаимоотношения... Това не може да се прави по имейл."

Усилията изглежда се отплащат. Износът на чешките производители на военно оборудване се е утроил за последните три години и достига 18 милиарда чешки крони (692 милиона евро) през 2016. Според Асоциацията на производителите на оръжие тази сума ще нарасне още през 2017 г.

Бързото издаване на разрешителни за износ и създаването на специално звено за износа към министерството на отбраната помага на производителите да бъдат конкурентноспособни дори в Азия и Северна Америка.

Друга знакова сделка за чешката оръжейна индустрия е договорът на "Чешка Збрьовка" с елитните френски антитерористични части GIGN - група за интервенция на националната жандармения, за доставка на 68 пушки "Брен".

Компанията, която произвежда оригиналните пушки "Брен" за британските войници по време на Първата световна война, сега цели да си осигури клиенти сред чуждестранни армии и военни формирования и дори подписва договор с армията на Пакистан за доставка на пушки.

"Сделката с Франция е голямо постижение, защото GIGN купуват най-добрите оръжия в света и това ни прави много конкурентен играч", коментира изпълнителният директор на "Чешка Збрьовка" Любомир Коварик.

Компанията, чиито конкуренти са германската "Хеклер и Кох", американката "Колт" и италианската "Берета", планира да произведе 300 000 оръжия през 2017 г.

Чешкият износ на оръжия е нараснал с 233% за четирите години от 2012 до 2016 г. в сравнение с 2007-2011, уточнява Международния институт за изследване на мира в Стокхолм. Това превръща страната в 22-рия най-голям износител на оръжия през 2016 г.

Конфликтите на места като Ирак водят до увеличаване на търсенето, коментира председателят на чешката Асоциация на отбранителната индустрия. Той обяснява успехите на оръжейната индустрия с липсата на силна обвъзаност с която и да е от враждуващите страни:

"Много страни днес не искат други държави да ги контролират чрез доставки на военно оборудване... нашето предимство е, че нямаме подобни амбиции."