Запазване на сградата на хотел "България" в София нейния автентичен вид. Това предвижда подробният устройствен план на София, заявиха от Столична община. Така те коментираха информациите, че хотелът ще бъде надстроен.

Според публикации предстои надстрояване на хотела с 4 до 8 метра. Експерти коментират, че това ще бъде фатална промяна във фасадата и съвършено изчислените пропорции на архитектурен паметник на културното наследство от национално значение.

"Подробният устройствен план, защитен от Столична община, за зоната, в която се намира хотел „България" предвижда запазване на сградата на хотела в нейния автентичен вид. Всяка промяна, която по закон собственика може да поиска, трябва да се отчете статута на сградата като недвижима културна ценност от най-високата категория – „културна ценност от национално значение".

Освен това хотел „България" е част от цялостен ансамбъл заедно със зала „България". Самата сградата е на арх. Станчо Белковски, един от най-известните за времето си архитекти в София и е с уникален интериор на ресторанта и сладкарницата.

До момента в Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора за надстрояване на сградата. Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата единствен има правомощията да решава по целесъобразност по действащото законодателство."

Това се казва в позицията на общината.