Очаквано днес депутатите в парламентарната правна комисия отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се ограничи финансирането от чужбина за магистратските организации.

Тъй като законопроектът беше вече минал на първо четене, ГЕРБ-ерите не можеха технически да го оттеглят, както обеща днес Цветан Цветанов, затова просто гласуваха "въздържал се" заедно с Обединените патриоти. БСП и ДПС пък заявиха, че няма да участват в гласуването. В крайна сметка 12 се въздържаха и предложението отпадна.

Христиан Митев от "Обединените патриоти" коментира така преди вота:

"Ние с Ревизоро ще участваме в гласуването,съобразяваме се с колегите, с които сме съвносители на това предложение. Аз искам да им благодаря, няма да навлизам в това какви са мотивите, ясно е какви са мотивите, които наложиха това предложение. Смятам, че това предложение между първо и второ четене е добро, удачно, не мисля, че тук е мястото да навлизаме в тълкуване и разяснение защо се оттегля. Отново смятам, че въпреки всичко, на което станахме свидетели като негативна медийна кампания, смятам,че всички понесохме достатъчно удари."

Председателят на комисията от ГЕРБ Данаил Кирилов разясни своята позиция:

"Не виждам основание с нотка на драматизъм да се коментира конкретната законодателна инициатива. Имаме мотиви само в полза на развитие на съдебната система и съсловните организации на магистратурата. Грижата си е на магистратурата, всички се борим за доверието, върнете доверието на игрището. Няма как ако си крием източниците и доходите да възстановим доверието.

Да, в един момент се явиха европейски фондове. В друг момент, когато подкрепихме европейските фондове, макар да не знаем конкретно кои са проектите, се тръгна на антиамериканско противопоставяне, което според мен доста злоумишлено тълкуване и имтерпретиране на законопроекта. Нека да има мир и спокойствие между властите, но това не означава, че някои организации, които са най-активни и най-активно финансирани на обществото да изяснят целите, да кажат тези тези цели преследване и за тях получаваме еди какви си пари, и участваме в еди какви си проекти."

В добавка все пак падна и предложението да не може да се плаща от чужди фондации и за преподавателска дейност от магистратите.

Друга ключова поправка в Закона за съдебната власт обаче бе гласувана - предложението бившите членове на Висшия съдебен съвет да имат възможност за кариерно развитие без конкурс на същия пост, на който са били - но където в съдебната система си харесат. Особено любопитно бе, че за да възразят на тази точка в заседанието се включиха настоящи членове на ВСС - Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Макар да бяха приветствани от председателят на правната комисия Данаил Кирилов, а Хамид Хамид от ДПС дори да подчерта, че присъствието им "за нас е празник", те всъщност получиха думата едва когато депутатите бяха приели поправките, с които бившите членове на ВСС могат да заемат предишната "или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт". 

Въпреки това Юлия Ковачева изрази позицията на част от Съвета - че поправката създава привилегия за членовете на ВСС.

"Предлаганата промяна нарушваа принципно въведеното и трайно защитаваното с редица текстове в закона конкурсно начало за развитието в съдебната кариера. Както за назначаване, така и за преместване", обясни Карагьозова. "Конкурсите в съдебната власт касаят и случаите на преместване. Това, че някой е член на ВСС, не му дава право да ги заобиколи."

Поправката всъщност позволява на един бивш член на Съвета да се премести от един град в друг на същата позиция. Но за това преместване обикновеният магистрат трябва също да се яви на конкурс, дори и на практика да не се издига.

Колева добави:

"В Закона за съдебната власт в подобно положение са и инспекторите. За тях обаче не се предвижда такъв режим."

Найденова каза също:

"Ако членовете на комисията приемат това, следва да направят същото и за чл. 28 - за инспекторите разпоредбите би следвало да звучат еднакво."

Тази реплика предизвика премисляне от страна на Данаил Кирилов, който в крайна сметка реши да добави същата привилегия и за съдебните инспектори. Така неволно членовете на ВСС, вместо да ограничат привилегиите, дадоха повод за разширяването им.