Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред бТВ предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя припомни, че то ще бъде в първата половина на 2018 г. по това време ще има две важни дати - 3 март и 24 май.

"България е единствения носител на кирилицата в ЕС. 24 май трябва да бъде грандиозен празник. празник на Европа тук в България", заяви Йотова.

Тя заяви, че е от малцината политици, които смятат, че ще направим добро председателство. Но все пак изтъкна, че не може един месец да се занимава само с темата НДК.

"Сложихме знак за равенство между темата "Боршош" и нашето председателство. Не приемам да вървим по инерцията, да не използваме председателството, за да заявим нашата позиция", заяви Йотова.

Според нея трите "К", обявени от правителството като приоритети - консенсус, конкурентноспособност и кохезия - могат да бъдат заменени с три "С" - стабилност, сигурност, солидарност. Йотова припомни, че на този етап европейската политика за Западните Балкани предлага само икономически проекти, но не и политическо решение, а именно тяхното членство в ЕС.

Йотова изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е предпирел няколко положителни действия напоследък и поясни, че това е свързано с външнополитическата му активност.

"България трябва да излезе от кьошетата, по много политики. Най-вече по темата за сигурността, по темата за мястото на България", каза Йотова.

Тя отрече да има война мебду институциите.

"Аз съм преди всичко журналист, снощи гледах късните емисии. От първата до последната новина са страшни - опити за убийство, нападения, побоища. Най-нормаланата новина беше, че линейките в София могат да останат без GPS. В доста несигурна атмосфера живеем", каза още Йотова.