Вицепремиерът Валери Симеонов упрекна Министерството на туризма на Николина Ангелкова, че не му е предоставило информация за преместваемите обекти на плажовете. Пред БНТ Симеонов заяви, че е поискал такава информация, но тя му е била отказана с аргумента, че е търговска тайна. Той заяви, че в експлоатацията на плажовете има корупция на най-високо ниво, но не назова имена, защото няма достатъчно доказателства. Данните, които имал, щели да бъдат предоставени на прокуратурата.

"В качеството си на вицпремиер поисках информция за схемите на преместваемите обекти и договорите. Беше ми отказано от министерството. Нямам отговор. Били търговска тайна, Аз какъв съм, външно лице? Когато получа тези схеми ще мога да ви отговоря, за да видя какви са тези тайни договори с концеисонери. Никого не подозирам, казах ви факти", каза Симеонов.

Той съобщи, че от концесии на плажове държавата печели 8 млн. лв. годишно, което е смешно. Според него в концесионирането на плажовете непрекъснато се нарушава закона, за което отговорност носят държавата и общините. Симеонов каза, че не е получил съдействие и от регионалното министерство.

"Шефката на ДНСК (Милка Гечева - б.р.) почна да ме убеждава, че обект с площ декар и 300 е преместваем обект", каза Симеонов.

Той допълни, че заради действията му е започнала кампания за неговото "окепазяване"

"Не малка част от плажовете се държат от знакови имена, свързани с групировки. Конкурсите се печелят със съмнителна документация", каза Симеонов.

Той даде пример с плажа Бургас-север, където фирма, която е предлагала 600 хил. лв. е класирана на 3-то място, докато концесията е спечелена от фирма, чиято оферта е 10 хил. лв.

Симеонов заяви, че ако обвиненията срещу Анелия Велева се докажат тя ще бъде изключена от НФСБ. Велева е уличена в участие в трафик на бежанци.

"Анелия Велева е председатл на структурата в Костинброд. В НФСБ има над 1000 структури. В случай, че бъде доказана нейната съпричастност не я оправдавам. Не бива по този нечистоплътен начин да се правят внушения, че ръководството на партията да отговаря за това", каза Симеонов.

Според него в Асеновгард държавата и общините са успели да овладеят етническото напрежение. Симеонов каза, че вече е осигурено полицейско присъствие, а до края на август ще има и полицейски участъкв циганската махала. 16 незаконни постройки вече били съборени, а за още 17 има подготвени заповеди.

"Имаме случаи, където компактно циганско население не създава проблеми с десетилетия. Там не е необходимо да се сложи охрана", каза Симеонов.

Той изтъкна, че генералното решение на проблема с ромите минава през интеграция, която не се случва.

"Тя е неизбежна. Тези хора няма къде да ги изгоним, колкото и да им се иска на някои наши сънародници", каза Симеонов.

Според него обаче трябва да има "малко по-твърди отношение на държавата" в "разделянето на по-криминогенно склонните", които "влияят на младите, на децата".