Както се очакваше, Камарата на представителите прие законопроект, според който на президента Доналд Тръмп ще му бъде по-трудно да смекчи санкциите срещу Русия без одобрението на Конгреса.

Законопроектът бе гласуван, след като републиканците и демократите в Конгреса демонстрираха рядко срещано единство. Това е още един удар, отслабващ надеждите на Тръмп за сближаване с Русия.

Ето защо гласуването има голямо значение.

Събитията се обръщат срещу Тръмп?

Законопроекттът бе изготвен след договорка между членове на двете партии от Камарата на представителите и Сената, които по-рано изявиха намерение да наложат допълнителни санкции срещу Русия.

Санкциите са насочени към наказване на Русия заради предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ заради анексирането на територия от Украйна през 2014 г. и военната намеса в сирийския конфликт.

През юни Сенатът одобри законопроект, който ще позволи налагането на допълнителни санкции срещу Русия и ще ограничи правомощията на президента за отмяната им. Но по-удивително стана това единство, което демонстрираха този уикенд републиканците и демократите в подкрепа на законопроекта.

Законопроектът, който включва и нови санкции срещу Северна Корея и Иран, предполага президентът да представи пред Конгреса доклад с предложение за мерки, които "съществено биха променили" външната политика на САЩ към Русия - включително реда за разглеждане на предложенията за смекчаване на санкциите.

Конгресът ще има 30 дни, за да свика слушания, а след това да гласува, за да подкрепи или отклони предложените от Тръмп промени. Теоретично Тръмп може да се опита да наложи вето на законопроекта, но това би довело до негативна реакция от страна и на демократите, и на неговите съпартийци. Има опасност и от възникването на унизителна за президента ситуация, когато Конгресът може да отклони неговото вето.

Наистина в неделя от Белия дом заявиха, че Тръмп е готов да подпише закона, затягащ санкциите срещу Русия.

"Ние подкрепяме законопроекта в този вид, в който той съществува сега, и ще продължим да работим с Камарата на представителите и Сената, за да наложим тези твърди санкции срещу Русия до пълното разрешаване на ситуацията в Украйна и това, разбира се, няма да стане точно сега - заяви прессекретарката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс по програмата "Тази седмица с Джордж Стефанопулос" по телевизия Ей Би Си. - Първоначалният текст на законопроекта бе лошо написан", допълни тя.

Европейският фактор

Законопроектът може да предизвика разногласия с Европа, тъй като новите санкции предполагат и глоби за компаниите (сред тях има няколко европейски фирми), които помагат на Русия да строи балтийския газопровод ("Северен поток 2") за пренос на руски газ - източник на енергия, използван в Европа. Очаква се Еврокомисията да обсъди свои ответни мерки.

Генералният директор на лобистката група BusinessEurope Маркус Байрер заяви в понеделник, че "европейският бизнес е крайно разтревожен във връзка с предстоящото разширяване на санкциите на САЩ срещу Русия и потенциално отрицателното им влияние върху доставките на енергия в ЕС".

"ЕС много зависи от външни доставчици на енергия въпреки сериозните усилия за диверсификацията и създаването на алтернативни източници. Русия е ключов доставчик в страните от ЕС. Възможното и заплашващо със сериозни последици разширяване на санкциите на САЩ срещу Русия, съсредоточени в енергийния сектор, ще окаже силно влияние върху доставките на енергоносители в ЕС. В крайна сметка за това ще трябва да плащат компаниите и потребителите в страните от ЕС", изтъкна той.

Рядка демонстрация на единство

Тази крачка ознаменува поредния удар срещу президента Тръмп, като се има предвид, че в събота и републиканците, и демократите в Сената и Камарата на представителите се обединиха и стигнаха до съгласие по въпроса за ограничаването на правомощията на президента.

Законът бе гласуван в момент, в която се водят разследвания за възможно възпрепятстване на следствието, намеса в изборите и сговор между екипа на Тръмп и Кремъл преди изборите през 2016 г. Той ще бъде още едно препятствие за президента в стремежа му да установи по-топли отношения с Русия.

Един от лидерите на демократите в Камарата на представителите - Стени Хойър, заяви в събота, че се радва, че двете партии в Камарата и в Сената "постигнаха съгласие за законопроекта за санкциите, които ще позволят подвеждането под отговорност на Русия и Иран заради дестабилизиращите им действия по света".

"Този закон гарантира, че и мнозинството, и малцинството ще могат да изпълняват надзорните си функции и да следят как администрацията реализира санкциите. Вярвам, че този законопроект ще получи решителна подкрепа и от двете партии."

------

* Авторката е кореспондент на програма Си Ен Би Си, в чийто сайт е публикуван коментарът.