Целта на Договора за добросъседство с Македония е и двете страни да загърбим това, което беше досега. Това заяви министърката на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Нова тв тази сутрин.

"Това е опит да преустановим атаките срещу България. Знаете какво се случва от години - опитите за изкривяване на исторически факти, антибългарската реторика. Това е много типично на Балканите. Историята трябва да ни сближава, не да ни разделя", заяви тя.

Захариева припомни, че по договора се работи по българска инициатива още от 2008 г. Тя разясни чл. 8, ал. 2 от договора, който предвижда създаването на "Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси":

"Предвидена е една смесена комисия, която да тълкува автентични исторически източници с цел да преодолеем недоразуменията, които е имало досега. Работа на историците е да изследват историята. Работа на правителствата е да се опитват да изграждат добросъседски отношения във връзка с нуждите на народите."

И подчерта, че "ние знаем нашата история".

"Нали не очаквате един договор да описва очевидни исторически факти?", отбеляза тя.

По нейни думи договорът дава шанс да се изградят едни реални добросъседски отношения, които не са такива в момента, защото от дълго време е насаждано друго от политиците. Чии политици не уточни.

"Това става с демократични работещи институции, с инвестиране в хората, не със заблуждаване на хората. Република Македония има шанс да създаде своя нова история."