"Мисля, че вече този полускандал приключи, защото се направи максимумът, което трябваше да се случи."

Така Димитър Николов - кмет на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ, обяви за затворена темата със "Суджукгейт". Той напомни, че депутатът Мартинов напуска парламента, сменено е и цялото партийно ръководство в област Добрич, т.е. ще се стартира "с нови хора, нови лица".

Един от най-популярните политици в ГЕРБ обаче допълни, че никой не бил застрахован и че са злоупотребявали и с неговото име - за точки за продажба на сладодлед, за мартеници, защото така се надявали, че по-лесно ще получат изискуемите разрешителни.

Николов обаче подчерта, че става въпрос за дребни неща - иначе всички му знаят телефона и имейла, т.е. - е много лесно достъпен.

А на въпрос - как така два мандата депутатстване на Живко Мартинов в партията никой не е разбрал нищо за "качествата" му, Николов заяви, че не е навътре в материята.

"До мене не е достигала такава информация – ако знаех, щях да сигнализирам. Не е приятно и затова трябваше да си понесе тази сериозна санкция."

А на въпроса - може ли повсеместно да се злоупотребява така с името на премиера, той обяви, че не вярва в това:

"Мисля, че не, защото председателят на партията г-н Борисов има достатъчно сериозен авторитет и респект и мисля, че няма как да си позволят такава „злоупотреба“.

Димитър Николов се изказа ласкаво за настоящия им коалиционен партньор Валери Симеонов, нищо че преди му е бил политически опонент в Бургас:

"Той беше председател на общинския съвет, имали сме доста моменти, в които сме успявали заедно, имали сме и разминавания. Той си отстоява позициите и принципите, боец е и мисля, че темите, с които се е захванал тук - по нашето черноморие, ще ги доведе докрай.

Сега от височината на неговата позиция се виждат и самите детайли, и пропуските в законите и нормативната уредба", каза още Николов.

Той даде пример с наредбите за шума, където общините са винаги на топа на устата, като получават всички жалби от гражданите, а нямат никакво право да замерват и да санкционират.

"Справяме се успешно с носенето на оръжие, с контрола пред дискотеките – успяхме да въведем много сериозни санкции на всички нощни заведения, които работят след 12 ч.", каза още той.

Очакваме максимум до 1 година да бъде изграден 4-лентовият път до Слънчев бряг, обеща бургаският кмет.