Английският писател, чиито епични фентъзи романи „Хобит” и „Властелинът на пръстените” вдъхновиха блокбъстърите на Питър Джаксън, ще стане филмов герой на свой ред. Студиото „Чернин Ентъртейнмънт” и „Фокс Сърчлайт” са наели режисьора Доме Карусоки, за да заснеме историята на Толкин, съобщава британското Толкиново общество.

Сценарият от Дейвид Глийсън и Стивън Бересфорд разказва за ранните години на автора. Останал сирак в самото на начало на ХХ в., младежът търси приятелство и творческо вдъхновение в компанията на подобните му съученици-аутсайдери. Оттук сюжетът продължава към Първата световна война, която разкъсва малката задруга. Опитът от тази трудна младост вдъхновява Толкин да се заеме с романите си.

Филмът ще се нарича просто „Толкин”.

Същевременно вече са започнали снимките на друга игрална продукция за автора. Заглавието е „Средната земя” и фокусът е върху самата война, както и върху отношенията на писателя със съпругата му Идит и животът им в Оксфорд.

Разположеното във Великобритания Толкиново общество изразява задоволството си от нарастващия интерес към живота на популярния писател, но председателят на Обществото Шон Гънър се тревожи:

„Прекрасно е, че се обръща все повече внимание на връзката между Толкин и Първата световна война. Да се надяваме, че филмите ще се основават на исторически факти. Боя се, че фантазната Средна земя ще бъде намесена по неподходящ начин за по-голям драматичен ефект”.

Площад Славейков