Американската певица Риана бе приета от френския президент Франсоа Макрон в Елисейския дворец. Тя нарече продължилия повече от един час разговор „невероятен“.

Барбадоската певица, която е основател на Clara Lionel Foundation (CLF), е поискала по време на срещата финансиране за Глобално партньорство за образование. Това е сдружение, което се бори за достъп до образование на децата в развиващите се страни, на което от 2016 г. Риана е посланик.

„Имах невероятна среща с президента и първата дама. Те бяха невероятно гостоприемни с нас“, каза на излизане от Елисейския дворец арендби звездата.

Риана е активно ангажирана в различни неправителствени организации, работещи за образованието. Харвард я почете тази година за нейната активна хуманитарна дейност, напомня БГНЕС.

„Бях силно впечатлена и вдъхновена от неговите лидерски качества. Говорихме за образованието в световен план. Ще имаме да обявим важни неща през септември, а през октомври ще се работи повече в Африка. Тази година е година на образованието“, каза Риана.

Покана за Елисейския дворец дошла след съобщение в туитър, което Риана адресира към френския президент и в което го пита дали Франция ще се ангажира с фондацията Глобално партньорство за образование, на която тя е говорител.

Тя изпрати такива съобщения и до канадския премиер Джъстин Трюдо, до аржентинския президент Маурисио Макри и до говорителя на Ангела Меркел Щефан Зайберт. През септември 2016 г. подобно съобщение от Риана получи и тогавашният президент на Франция Франсоа Оланд. Той обаче се задоволи да отговори с обещание, че ще й изпрати подробен отговор.

Тази седмица Макрон и съпругата му приеха и певеца Боно, който също поиска френският президент да се ангажира с хуманитарна помощ за образование и го информира за целите на своята фондация, посветена на образованието – One (по името на един от най-големите хитове на U2).

Френският държавен глава потвърди, че иска да увеличи с 0.55% от БВП френската помощ за развитие до 2022 г, което представлява около 3 млрд. евро повече от настоящите 9.4 млрд. евро. За 2017 г. обаче правителството поиска да намали тази помощ с повече от 140 млн. евро. Това не остана незабелязано от политическите противници на Макрон.

„Дипломация за пред хората с Боно и Риана и в същото време указ от 21/07, който намалява със 136 млн. евро помощта за развитие. Без коментар." Така бившият социалистически кандидат за президент Беноа Амон коментира в туитър действията на Макрон.