Опозицията от БСП, ДПС и "Воля" не успя да преобърне гласуването в залата по т.нар. НДК-гейт, както по-рано през деня, когато успя да вкара в дневния ред дебати - дали комисията, разследваща случая, да продължи да работи. Гласовете на опозицията не стигнаха, въпреки че и един избраник от ГЕРБ гласува "за" това работата по случая да се продължи наесен.

В крайна сметка залата прие и доклада на комисията, в която ГЕРБ и "Обединените патриоти" имаха мнозинство, който се предполагаше да установи как са се харчили парите за европейското председателство, отпуснати на НДК. Формулировката в края на десетките страници е, че "има съмнения за нарушения".

По същата причина - заради съмнения за нарушения, комисията бе създадена и от левицата не пропуснаха да отбележат, че с този извод накрая тя не си е свършила работата.

Дебатите обаче продължиха повече от 3 часа, бяха повече от ожесточени и стигнаха далеч отвъд НДК, Мирослав Боршош и дори настоящия век. Докато все още репликите и дупликите вървяха спокойно, атакистът от управляващото мнозинство Павел Шопов например обяви, че до скандала се е стигнало, защото бившият директор на НДК бил "от славното, златно Костово (на Иван Костов - б.р.) управление. И заизрежда "вините" на въпросното управление, което все пак бе на власт преди повече от 15 години.

Представители на ГЕРБ и на БСП пък не пропуснаха да се скарат на тема "кой фалира банките" още по-отдавна, по времето на Жан Виденов - любима атака на хората на Бойко Борисов срещу левицата и лично Румен Гечев, която влиза в употреба без каквото и да било значение на каква тема са дебатите в залата. За да се стигне дотам ГЕРБ-ерът Антон Тодоров и Гечев да си крещят откровено през залата.

По същество - БСП поиска удължаване на срока на комисията до края на септември, първо за да може парламентът да получи резултата от проверката на Инспектората на Министерския съвет в НДК, подписана от Бойко Борисов.

Атанас Костадинов обясни подробно защо трябва да се удължи работата на комисията. По думите му - причината е, че са изяснени фактите за управлението на дружеството в последните години, но не и какви са причините те да са такива. Например: защо Бойко Борисов поиска възстановяване на Мирослав Боршош, след като министър Лиляна Павлова го уволни.

Или защо бившият принципал Томислав Дончев е одобрил промяна в устава на дружеството, с която разрешава на Боршош да прави неограничени като суми плащания без решение на Съвета на директорите, въпреки че преди това е имало лимит от 50 000 лв. Или поради каква причина парите за обезпечаване на европредседателството са преведени на НДК по общите сметки, а не в специална банкова сметка за целевите финанси. И той, и колегата му Жельо Бойчев, и Румен Гечев зададоха въпроса какви са причините "НДК да се подритва" от принципал на принципал.

"Каква е тази божествена сила, която е над божествения премиер, която да го накара да върне Мирослав Боршош в НДК, след като Лиляна Павлова го е уволнила, при това съгласувано с премиера, както тя сама твърди", попита Гечев.

На това Снежана Дукова от ГЕРБ отвърна:

"Няма да отклоните България от пътя на европейската интеграция. (България се предполага да е интегрирана, защото все пак е член на ЕС от 10 години - б.р.) НДК не е само за европредседателството, НДК е на целия народ и за след това."

Депутатът от ГЕРБ пък прати тези, които защитават "кражбата на десетки милиони - с вдигнати ръце да отидат до най-близкото управление на МВР".

От ГЕРБ се опитаха да прехвърлят част от недъзите в управлението на НДК на вицепремиерката в служебния кабинет Деница Златева, а от БСП ги обвиниха в манипулации. От ДПС пък реагираха на заявката на ГЕРБ, че никак не са притеснени от разследването срещу Боршош и скандала около НДК:

"А трябва да се притеснявате - не сте тефлонов тиган, да не ви се лепят корупционните скандали. И всички трябва да се притесняваме, защото това е петно върху страната ни", заяни Йордан Цонев.

Тома Биков от ГЕРБ му отвърна, че подобни скандали няма само у нас, а навсякъде, а с НДК се занимава вече прокуратурата.