БСП ще внесе алтернативен бюджет през есента. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на партията Крум Зарков. На пресконференция социалистите отчетоха дейността си за първата сесия на парламента.

Зарков изтъкна, че законодателната дейност на партията е била ориентирана най-вече към активна социална политика. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че партията е внасяла законопроекти, които са били заложени в предизборната й програма. Тя изтъкна, че те са касаели доходите, правата на работниците, борба с монополите, борба срещу престъпността и корупцията. Тя обобщи, че социалистите са внесли 17 законопроекта за 41 заседания. По отношение на парламентарния контрол соцдепутатите са задали 304 въпроса и питания, иницииарали са 5 разисквания и 3 временни комисии. Изказванията им са били над 700.

"Каквото ви обещахме го изпълняваме."

С тези думи Нинова се обърна към хората, които на последните избри са гласували за БСП.  Тя изтъкна, че партията е против членовете на Вусшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента да бъдат избирани на квотен принцип. И изтъкна, че партията е внесла 6 кандидатури, което е два пъти повече от квотата, която би им се полагала ако се върви към този вариант. Парламентарните представители във ВСС трябва да се изберат през есента с мнозинство от 2/3. Затова позицията на БСП по този въпрос може да се окаже решаваща.

В БСП все още не са коментирали внасяне на вот на недоверие. Нинова обаче изтъкна, че вероятно премиерът Бойко Борисов трябва да поиска вот на доверие от своята парламентарна група и коалицонните си партньори "Обединени патриоти". Лидерът на БСП посочи, че управляващото мнозинство се е разцепило по важен въпрос като избора на зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. Тя спомена и вътрешните скандали в ГЕРБ - НДК, "Суджукгейт" и др.