Изненадващо Румен Соколов и Йордан Чомпалов не получиха одобрението на парламента да станат зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде Нова телевизия. 

Депутатите отхвърлиха и двете кандидатури, които бяха лично предложени от шефката на регулатора Карина Караиванова. Само народните представители от ГЕРБ гласуваха "за", но със 110 "против" и 15 "въздържал се" предложението юристът Чомпалов и икономистът Соколов да станат нейни заместници, не мина. 

Въздържалите се са от коалиционния партньор „Обединени патриоти“. 

Соколов бе предложен за зам.-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, а Чомпалов - за отговорник на „Осигурителен надзор”.

Румен Гечев от БСП изтъкна, че трябва да се установи доколко кандидатите отговарят на изискванията за постове, които трябва да заемат. 

„Става дума за управление и контрол на десетки милиарди лева и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности”, обоснова се той „Каква е увереността на председателя на КФН Караиванова, че доказан юрист, като Йордан Чомпалов, който няма управленски опит, ще трябва да управлява екип от 30 души и да отговаря за милиарди."

Според Гечев професионалният му опит е впечатляващ, но не е в тази сфера и по тази причина кандидатурата му няма да бъде подкрепена. 

Парламентарната бюджетна комисия не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН. 

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността.