Те са млади IT професионалисти, добре образовани, енергични и позитивни. Не размахват лозунги, не критикуват тромавостта на институциите и органите за управление в държавата, а търсят и предлагат път за решаване на проблеми. Не се определят като супер патриоти, а просто искат на тях самите и на всички останали хора да им е по-леко в комуникациите с институциите. И макар да са доброволци и ентусиасти, твърдят, че не го правят от някакъв супер хуманизъм, а просто са практични.

Възможно ли е достъпът до информация и контактът с чиновници да предизвиква приятни емоции? Възможно е, твърдят хората от група “Общество”, и работят сериозно по въпроса.

Регистрирани са като НПО, за да се чува гласът им в публични дискусии, и за да привличат финансиране за каузата. В момента са около 90, но броят им расте постоянно. Включват се предимно софтуерни инженери, уеб дизайнери и предприемачи. Обединени са около интернет платформата www.obshtestvo.bg, изреждаща проектите им, които се разработват по системата open source, или отворен код. Тя позволява на всеки да се включи в проекта, като доразработи някои функции. Отвореният код на практика позволява продължението на проект, дори ако екипът му го изостави.

Проектите ще представят публична информация под нова форма, систематизирана и лесна за анализ. Създават се уеб сайтове, мобилни приложения, инфографики, алтернативен концептуален дизайн за държавни сайтове и въздействащи илюстрации и плакати.

В екипа всеки си изкарва хляба с нещо друго и се включва на доброволни начала. Всеки активен проект в платформата е идея на някой от групата. Преди това всяка нова идея се предлага на обсъждане и ако се хареса, се сформира екип. Работните файлове и кодът се съхраняват в акаунта на “Общество” в GitHub и са публично достъпни.

Серията от IT и дизайн проекти комбинират публичнодостъпна информация и услуги с модерни технологии. В работата си екипът се допитва до експертизата на широк кръг от хора и организации с опит в различни сфери - IT, дизайн, PR, маркетинг, право, работа с държавната администрация, екология, демокрация, изкуство.

“Когато някой има добра идея, му казваме: “Ти не си сам. Ето ти ресурсите, имаш хора, имаш организация и техническо оборудване”, обяснява Антон Стойчев, който според IT общността е основният мозък и локомотив на проекта. “Да кажем, че днес аз съм локомотивът, утре ще е някой друг”, казва той. Държи да подчертае, че лидери в общността им няма, има само ръководители на проекти.

Когато някой започне проект, му казват: “Ти не си сам! Ето ти ресурсите, имаш хора, организация и оборудване”.

Идеята за интерактивната платформа е “стартирала” в главите на много хора в последните години, но са се сформирали като група през май 2013-а. Освен 90-те човека, заявили участие, има и други, следящи проектите отблизо. “На всички се харесва идеята да улесним гражданите в това да бъдат граждани”, казва Антон.

Идеята е особено актуална не само днес, в условията на политическа криза и правителство пред оставка. “Тя е полезна по всяко време, ако срещаш бюрократични трудности. Помагаме и на разследващи журналисти, като им подаваме документи и недостъпна за тях информация във вид на таблици”, обяснява програмистът.

Следи парламента

Идеята на този проект е да се прави автоматично извличане и излъчване на информация от държавни сайтове като government.bg, parliament.bg и други. В сайта всеки може да прочете кои са хората в парламента и какво правят всеки ден, кога отсъстват, как се гласува и т.н. Прави се анализ с диаграми. “Надяваме се да е по-атрактивно от едно пленарно заседание”, коментира Антон.

От екипа са писали няколко пъти до парламента за осигуряване на информация. Имат и активна жалба по Закона за достъп до информация. “Явно не сме им симпатични”, шегува се програмистът.

Опознай депутата е втора почти аналогична платформа, която в бъдеще ще се слее със “Следи парламента” и е организирана във вид на игра. Сайтът ти подава снимка на народен представител и името му и трябва да познаеш от коя партия е. Но може да се подаде и закон и да познаеш как е гласувал за него този депутат, или от кой регион е представител.

Питай ги

Основната цел на платформата Pitaigi.bg е всички въпроси и отговори към институциите да бъдат съсредоточени на едно място. Често хората не знаят към кого да отправят въпрос по някаква тема. “Искаме да обособим едно общо място онлайн, с достъп до всяка институция. Там всеки ще може да постави въпрос, пише си данните – име и адрес и му отговарят по имейл. Всичко е прозрачно, всеки ще може и да потърси отговори на въпроси, аналогични с неговия”, обяснява програмистът.

Платформата Grada.me ще бъде за решаване на местни проблеми. “Главното е не да изкараме общината лошата, а да предложим бърз и ефективен начин за решаване на проблеми чрез доброволчески инициативи. Ако в градинката до нас има боклук, можем да съберем хората, които живеят наоколо”, казва Антон.

RE:CYCLE

“Българите с право не вярват на разделното събиране на отпадъците. Когато са отделяли боклуците в трите кофи, а после видят как камионите сипват домати, стъкла и метал заедно, се демотивират. Получава се затворен омагьосан кръг. Искаме да разчупим този кръг. Казваме, добре, щом не вярвате на кофите, ще организираме пунктовете в София, където да си предадете сортираните отпадъци”, обяснява ентусиастът. С колегите си разработват интерактивна карта на пунктове, в която всеки да добавя много лесно нова локация.

Как да разбера

Howto.bg, или “Как да”, е амбициозен проект, който ще дава отговори на важни въпроси от типа “Как се избира личен лекар?” или “Как да запиша детето си в детска градина?”. Отговорите са от авторитети и са организирани във форум, а четящите могат и да ги оценяват. Ще бъдат включени и отговори от организации.

Обществени известия е вече действащ проект. Може да подадеш ключова дума или фраза, например “Южен поток”, и ти излизат всички важни документи с нея. Сайтът е много полезен и за юристите, защото събира накуп всички важни промени. Един програмист се е ангажирал изцяло за автоматиката по следенето на всички държавни сайтове, публикуващи документи, и за извличането на текстовете.

Строежи в защитени зони прави нещо просто, което се оказва почти невъзможно, но не и за ентусиастите от “Общество” - да се засекат на карта незаконните постройки в защитените зони в България. Отново един програмист се е ангажирал и сега се набира екип. Проектът показва постройки в защитени зони, но е нужна доработка, за да се разберат кои са легалните и кои не.

Антон Стойчев е само на 25 години. Завършил е интернет инженеринг в Лондон и работи две години като софтуерен разработчик в Лийдс. “После се върнах в България, по много причини. Харесват ми хората тук, харесва ми времето. Харесва ми, че мога да отида при баба ми в Благоевград и да й кажа: “Бабо, здрасти, хайде да отидем на градината, да покопаем малко”. В Англия ми е малко по-трудна комуникацията. Как ще им обясня какво представлява баницата на баба, или предаването “Лека нощ, деца”? А играта на думи?”, коментира Антон.

Антон Стойчев се вдъхновява от идеята да улесни гражданите в това да бъдат граждани.

Той не се смята за патриот, но всичко, което прави, не звучи ли патриотично? “Правя го за хората, а не за държавата, защото хората в България ми харесват. И защото искам с тези хора да живея”, казва програмистът.

Антон е фрийлансър, изкарва си хляба с писане на програмни кодове. Тъй като работата му е достатъчно добре платена, може да си позволи два дни в седмицата да работи за личните си доходи, а три дни да отдели за проекта. “Някой трябва да бута нещата. Усещам някаква вътрешна сила в тая общност и тя трябва да се използва”, споделя ентусиастът.