От администрацията на украинския президент Петро Порошенко потвърдиха новината, че са лишили от гражданство бившия грузински лидер Михаил Саакашвили, предаде Нюз.Ру.

Това е направено по препоръка на сомисията по въпросите на гражданството при президента. Там получили сведения от Държавната миграционна служба на Украйна, че политикът дал недостоверна информация при подаването на молба за получаване на паспорт.

Саакашвили, който до ноември 2016 г. бе губернатор на Одеска област, скрил, че е подсъдим в Украйна или извън нейните предели. В молбата си той не отбелязал, че е разследван в Грузия, където дори била издадена задочна заповед за ареста му.

Указът на Порошенко предизвика недоумение дори сред най-заклетите му съюзници. Някои от тях подозират, че той се страхува от Саакашвили, който на избори може да бъде негов сериозен противник. Грузинският експрезидент основа и ръководи украинската партия Движение на новите сили (ДНС), която набира популярност.

Саакашвили бе представен преди две години от Порошенко като човек с голям опит в борбата с корупцията. Именно затова той получи гражданство и стана губернатор.

Сега обаче нещата явно са се променили и Порошенко вече търси начини да елиминира евентуалните си бъдещи съперници.