Социалисти от Областния съвет на БСП-Пловдив се разграничиха от позициите на своя председател Георги Гергов и поискаха националният съвет на партията да разясни дали други подкрепят тезите му.

Това обявиха те в официално писмо към ръководството на столетницата, цитирано от "Фокус".

"Той окончателно демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов", пишат за него местните партийци.

Поводът за това е интервюто на Гергов пред бТВ преди дни, в което той заяви, че е искал коалиция с управляващите и описа премиерът Борисов като "носител на мира в Европа".

Според местните социалисти обаче това е в противоречие с официалната позиция на партията и според устава следва да се информира ръководството, а не да се нарушава единодействието в партията.

"С поведението си в обществото, Председателят на Обл. Съвет на БСП нееднократно е давал доказателства за своята близост със среди и личности, изповядващи ценности, противоположни на идейната и морална платформа на БСП", пише още в съобщението. 

Според тях проявите му на лично противопоставяне срещу Нинова, чието управление според него вреди на партията, са "пряко доказателство" за стремежа да се овладее ръководството на столетницата и тя да стане "безидейна патерица на ГЕРБ". Отбелязват и че партийната организация в региона е в "кризисно състояние" главно заради участието на Гергов.

Припомняме, че Гергов бе изключен от Изпълнителното бюро на партията след скандала "ЦУМ-гейт", но остана председател на пловдивската организация, въпреки че лидерката Корнелия Нинова заяви, че е част от задкулисието. Първоначално част от местните партийци го подкрепиха, но после се оказа, че други са против това да остане на ръководното място.

Представители на местната организация искат да се самосезира Общопартийната контролна комисия и Градската контролна комисия на партията, както и Националният съвет да обясни категорично дали партийците, които Гергов споменава в интервюто, подкрепят неговите тези.

Ето и пълната позиция на Дискусионен клуб "Лява автентичност", регистриран към Градския съвет на БСП-Пловдив: