Европейската комисия днес призна, че е допуснала търговци и производители да дискриминират източноевропейците в качеството на потребителските стоки в сравнение с гражданите на западните страни-членки.

Председателят й Жан-Клод Юнкер обеща, че до есента Комисията ще излезе с указания как да се прилага съществуващото европейско законодателство за качеството и безопасността на храните. Той не изключи Комисията да предложи и ново законодателство в тази област, както поискаха ред новоприети страни, включително България, по инициатива на Вишеградската четворка (В-4), която включва Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

"Не смятаме това за второстепенен въпрос, защото знаем, че в Словакия и в някои други страни той е голям и това не е проблем, който да се дискутира между Комисията и Словашката република, това е европейски въпрос", каза Юнкер на съвместна пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо в Брюксел. "Не ми харесва идеята да им втора категория граждани в ЕС...Ще следваме общото ни намерение да сложим край на този дискриминационен начин да се снабдяват словаците с храни и други продукти от по-ниско качество. Това е напълно неприемливо".

Фицо съобщи, че колегите му от В-4 са го упълномощили да посредничи между тях и Комисията за постигане на компромиси по спорни въпроси, които освен двойнното качество на храните включват проект за изменение на директива за командированите работници и схемите за преместване на мигранти от Гърция и Италия в други държави на ЕС.

"Във форматите на 27-те и на 28-те няма достатъчно място за задълбочени обсъждания", каза Фицо.

По думите в срещи с френския президент Еманюел Макрон и с австрийския канцлер Кристиан Керн е проличало "колко малко знаем един за друг".

"За мене е важно, че Комисията и нейният председател признават, че проблемът съществува и председателят обеща да отдели внимание на този въпрос", каза Фицо за двойното качество на храните. 

"Ако смятате, че това е смешен проблем, как бихте реагирали вие, ако във вашия прах за пране имате 20% по-малко активно вещество и производителят ви каже, че това е, защото вие обикновено перете с по-топла вода?", добави той."Как бихте реагирали, ако абсолютно същият продукт в една страна съдържа свинско месо, а в друга - пилешки отпадък? Същата цена, същия грамаж, същата опаковка. Това е сериозен европейски проблем. Не бива да го подценяваме, защото ако не се справим с него, някой друг ще злоупотреби с него за политически цели".

"Не искам да удрям по масата, но не можем да толерираме това. То не е въпрос на Словакия, а на 65 милиона души, които живеят в страните на В-4", каза словашкият премиер, чиято страна иска да организира среща на високо равнище в ЕС по темата. "Не можем да толерираме, че шоколадът в Австрия е от по-добро качество при същата цена, същата опаковка, а качеството му не е същото в Полша, Унгария, Чешката република и Словакия. Това са неща, които вредят на Европа".   
 

Юнкер каза, че се надява словашко предложение, с което е бил запознат днес да помогне за компромис по проект на Комисията за изменение на директива за командированите работници, която противопоставя Източна и Централна Европа на Западна. Той предложи среща на лидерите на В-4 с Комисията, на която да бъде поканен и италианският министър-председател Паоло Джентилони. 

Вишеградските държави отказват да приемат мигранти преразпределяни им от Италия по временните схеми за солидарност със страните под силен миграционен натиск, които ЕС прие преди две години. Затова Комисията води процедури за нарушение срещу Унгария, Полша и Чехия.

Словакия и Унгария оспорват законността на схемите в Съда на ЕС, който още не се произнесъл по иска им. Вчера генералният адвокат на съда излезе със становище, че той трябва да бъде отхвърлен и че квотите за преразпределяне на мигранти са законни. Решението на съдиите в Люксембург се очаква до края на тази година, каза Фицо.

Брюксел е в още по-тежък конфликт за спазването на върховенството на закона с Унгария и с Полша, която вчера заплаши с процедура за най-тежката санкция в ЕС - ограничаване на членските права.

Крамолната директива

България е между 11 държави-членки, които през май 2016 година протестираха в писмо до Европейската комисия срещу проект за поправки в директива, уреждаща режима за изпращане на работници от една държава-членка в друга. Лисабонският договор позволява национални парламенти да вдигат "жълт картон" срещу проектозаконодателство, с което не са съгласни.

Промените, предложени под натиска на по-богати страни в ЕС като Германия,Франция, Белгия цели да уеднакви изискванията за заплащането и осигуряването на командированите работници с тези в приемащата ги държава. Синдикатите там се оплакват от "социалния дъмпинг" на източноевропейски фирми, осигуряващи работна сила при по-ниско заплащане и социални права и придобивки.

Източно и централноевропейските страни, водени от Полша, обаче смятат, че налагането на униформени социални условия противоречи на принципите на единния пазар, включително на свободното движение на работна сила и на конкуренцията.

Фицо днес каза, че Словакия иска "справедливо компромисно решение", което да вземе предвид, че държавите от ЕС, които днес изнасят работна сила, утре може да са принудени да я внасят поради дефицита й в някои сектори.