Легендарният руски оръжеен производител „Калашников” разработва напълно автономна оръжейна система, която сама взема решения по кого да открие огън на бойното поле, съобщава бТВ, цитирайки сп. "Попюлър Механикс” и ТАСС.

„Бойният модул” към момента представлява 7,62-милиметрова картечница ПКМТ с камера, която е свързана с компютър. Т.нар невронни мрежи позволяват на системата да взема решения тип „свой – чужд”, като трупа опит и се учи от грешките си. На същият принцип работи и мозъкът.

Например, роботът може да разполага с база данни с изображения на войници, партизани и цивилни. Когато пред него се появи човек, машината го сравнява със записаното в паметта си и, ако той е с вражеска униформа и автомат в ръка, взема решение да стреля по него.

Американското издание отбелязва, че този тип бойни роботи неизбежно правят много грешки, докато придобият нужния „опит” на бойното поле. Това може да доведе и до много цивилни жертви.

Не е ясно дали установката скоро ще влезе в производство, но сред потенциалните платформи, на която може да я видим, са малкият танк робот БАС-01Г „Соратник” и новата автономна 20-тонна бронирана машина, която също се разработва от „Калашников”.

Руският военнопромишлен комплекс, който през годините винаги е свързван по-скоро с прости и надеждни изделия, в последно време се опитва да навакса технологичното изоставане. Особено атрактивен в тази посока е хуманоидния робот „Фьодор”, който е предназначен за спасителни операции, но умее да стреля и с пистолети. Което все  пак звучи малко по-обнадеждаващо от 7,62 мм картечница в ръцете на самообучаваща се програма, произведена зад Урал.